Landbruget raser over ny lov

En ny lov gør, at landmænd ikke længere må dyrke jorden i vinterhalvåret, hvis deres marker hælder mere end 12 grader. Det vækker nu vrede.

140316Alpelov.jpg

Anders Poulsen der er landmand i Nørre Nissum skal i fremtiden opgive at dyrke 5.000 kvadratmeter jord, da hans mark har en stigning på mere end 12 grader.

- Jeg synes det en helt tosset plan og det har ikke noget med sund fornuft at gøre. Nu har de marker været dyrket i flere hundrede år og nu må de ikke mere, siger landmanden.

Den nye regel betyder, at han ikke må dyrke jorden fra høst og indtil 1. marts. Det giver landmanden et tab på 80.000 kroner årligt.

Flere forhindringer for landbruget

Den nye regel, der rammer landmænd med kuperet jord, kommer fra EU og skal være med til at forhindre erosion, der er en nedbrydning af jorden. Det gælder på marker der hælder mere end 12 grader og har et sammenhængende areal på minimum 2.000 kvadratmeter.

I landbruget føler de sig i forvejen trådt på efter de i de seneste år har måtte opgive 50.000 hektar jord til randzoneloven. Formanden for Landbrug og Fødevarer mener ikke, at det kan være rigtigt, at det nu igen skal gå ud over landmændene.

- Det er et håbløst forsøg på at gennemføre nogle regler der er helt unødvendige. Det er lag på lag af urimligheder og det udhuler landmandens økonomi og værdighed, når de ikke kan få lov til at bestemme over deres egen jord, siger Martin Merrild der er formand for Landbrug og Fødevarer.

Regeringen i samråd

Også i oppositionen er man forargede over den nye lov. Venstres Esben Lunde Larsen kritiserer regeringen for at ødelægge landmændenes vilkår. Regeringen er derfor kaldt i samråd for at redegøre nærmere for den nye lov.