Landbruget har hårdt brug for flere elever

Landbruget efterspørger flere elever, end skolerne kan skaffe.

2:06
I halvandet år har Kresten Dahlgaard forsøgt at få en elev til sit landbrug - men uden held.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Mens det er lykkes rigtig godt for landets erhvervsskoler at skaffe flere praktikpladser, så er situationen nu den, at der er akut mangel på elever i landbruget.

Kresten Dahlgaard vil gerne have en elev til sit kvægbrug, men det kan han ikke få.

- Sidst vi skulle have en elev, da rettede vi henvendelse til tre landbrugsskoler, om de kunne hjælpe os med det, men de havde ingen, siger Kresten Dahlgaard, Landmand, Snedsted.

Problemet er faktisk så stort, at Kresten Dahlgaard har ventet i halvandet år på at få en elev. Men han er langt fra den eneste, der venter på elever. Landbrugsskolerne mærker også, der er stor efterspørgsel.

- Jeg har været rundt omkring for at se, hvad jeg havde på hylderne, men de hylder er ved at være tomme, siger Jonas Lundgren Bach Korsgaard, afdelingsleder, Morsø Landbrugsskole.

I mange år har der været mangel på praktikpladser. Derfor har erhvervsskolerne gjort sig umage med at finde dem. Det er til dels lykkes med en stigning på mellem 16 og 25 procent flere praktikpladser. Men det halter altså fortsat med landbrugselever.

- Situationen lige nu er, at jeg har seks-syv landmænd, som har henvendt sig, som mangler en elev på nuværende tidspunkt, siger Jonas Lundgren Bach Korsgaard, afdelingsleder, Morsø Landbrugsskole.

Enhedslistens Børne- og undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, mener, at praktikstederne, altså landbruget, skal se, om de kunne gøre noget anderledes.

- Jeg synes, at det arbejdsgiverne kan overveje med sig selv, det er, om de arbejdsvilkår og det jobperspektiv, de tilbyder de unge, er godt nok. Og hvis de synes, det er godt nok, så hvordan de får synliggjort det overfor de unge, siger han.

Urimeligt bødesystem

Samtidig med at Kresten Dahlgaard ikke kan få en elev, så skal han også betaler et gebyr til staten, fordi han netop ikke har elever ansat. Et gebyr der blev indført for at få erhvervslivet til at indføre flere praktikpladser.

- Når jeg egentlig gerne vil have en, men ingen kan få, hvorfor er det så, jeg skal betale?, siger han.

Selvom gebyret måske ikke giver mening i landbruget, så virker det ellers efter hensigten, mener Enhedslisten.

- Ved den model her, vi har indført, har vi fået næsten 3000 flere praktikpladser, så jeg synes, det vidner om, at det kan være den rette vej, siger Jakob Sølvhøj.

Problemet skal løses, og derfor skruer skolerne endnu mere op for charmen for at hjælpe landbruget.

- Vi er gået sammen med landboforeningerne i Region Nordjylland, og vi har en målsætning om, at vi indenfor de næste tre år skal sikre hundrede nye elever i vores branche, siger Jonas Lundgren Bach Korsgaard, afdelingsleder, Morsø Landbrugsskole.