Hver tredje arbejdsulykke med dødelig udgang sker i landbruget

Landbruget er den farligste branche at arbejde i - hver tredje arbejdsulykke med dødelig udgang sker i netop landbruget.

Landbruget er en farlig branche at arbejde i - i hvert fald hvis man kigger på antallet af arbejdsulykker med dødelig udgang. Hver tredje dødsfald forårsaget af arbejdsulykker i 2016 skete nemlig i netop dette fag. Tallene gør landbruget til den farligste branche i Danmark.

- Det gør mig da ondt, at vi skal være det. Det skal vi have mere fokus på, siger Jeppe Ørskov, der er landmand i Borris.

Sidste år var der 10 dødsulykker på de danske gårde, og det er store maskiner, tunge høballer og kvælning ved siloer og gylletanke, der øger risikoen i hverdagen. Derfor vil arbejdstilsynet nu sætte ekstra fokus på at komme problemet til livs. 

- Over en årerække har der været en helt uforholdsmæssig stor del i landbruget. Den enkelte landmand vil opleve bedre kontakt, bedre dialog og bedre rådgivning, siger Holger Delfs, der er forebryggelseskonsulent i Arbejdstilsynet. 

Jeppe Ørskov er glad for, at der kommer ekstra fokus på sikkerheden.

- Det har været sådan førhen, at de næsten hellere ville komme og dunke os i hovedet og sige 'her er en bøde kammerat, det dér skulle have været anderledes', siger han til TV MIDTVEST.

Især unge i ulykkerne

Det er de 16-29 årige, der står en stor del af ulykkerne. Det vækker bekymring på landbrugsskolen i Hammerum.

- Det er jo selvfølgelig ikke godt. Alle arbejdsulykker er jo en ulykke for meget, siger direktør, Marianne Oksbjerre. 

Skolen forsøger ellers at have fokus på sikkerheden.

- Vi gør rigtig meget. Eleverne har arbejdsmiljø som fag, fortæller direktøren.

Arbejdstilsynet søsætter initiativet med ekstra fokus i den kommende uge, og det skærpede fokus får også opbakning fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.