Laksesæson begynder: Laksen får sit eget hus

I dag er det juleaften for lystfiskere, når laksesæsonen skydes i gang i Storåen og Skjern Å. Samtidig indvies et helt nyt videnscenter for laksen ved Skjern Å.

I dag er lystfiskere fra hele Danmark samlet langs Storåen og Skjern Å for at få en af de eftertragtede laks på krogen, når laksesæsonen begynder. Og fiskestangen skal være af en vis størrelse, hvis den skal slå rekorden fra 2016 på hele 141 centimeter.

Samtidig indvies et helt nyt hus dedikeret til laksen. Laksens Hus er et helt nyt informations og videnscenter for laksen som ligger på Ånumvej ved Skjern Å.

I april 1954 fik tobakshandler Dinesen en usædvanlig stor laks på krogen ved Skjern Å, og efter 25 minutters indædt kamp kunne han trække en laks på ikke mindre en 136 centimeter og 26,5 kg op på land. Danmarkshistoriens største laks var landet, og det skulle tage mere end 62 år at slå rekorden.

Laksens Hus er tilknyttet Danmarks Center for Vildlaks og skal byde lystfiskerturister fra nær og fjern velkommen. Huset bliver stedet, hvor der er råd og vejledning om alt inden for laksefiskeri i Skjern Å: fiskekort, guider, overnatningsmuligheder m.m. Det er også ambitionen, at huset skal danne rammen om de lokale lystfiskeres daglige færden og være stedet, hvor man deler historierne om dagens fangster og gode fiskepladser.

- Vi tror på, at Laksens Hus bliver et stærkt center for lystfiskeriet ved Skjern Å. Det gælder både i forhold til de lokale lystfiskere og i forhold til de mange turister, der hvert år rejser langt for at prøve kræfter med Skjern Å-laksen. Med det nye center får vi et redskab til at skabe den rette stemning og til at guide lystfiskerne, så de får en rigtig god oplevelse. Det skulle også gerne betyde, at der kommer mere på krogen, siger direktør for Danmarks Center for Vildlaks Gert Holdensgaard.

Stort samarbejde om laksen

Laksens Hus udspringer af projektet "Destination Skjern Å - Laks og lystfiskerturisme", og er skabt i et samarbejde mellem Ringkøbing Fjord Turisme, Herning Kommune, Dansk Center for Vildlaks og Ringkøbing-Skjern Kommune. Naturstyrelsen bidrager også til projektet ved at stille grund og lokaler til rådighed.

- Der er et stort uforløst potentiale i lystfiskerturismen. Skjern Å tilbyder et fiskevand, der kan måle sig med verdens bedste destinationer. Vi har den flotte natur, det rene vand og unikke fangstmuligheder. Med de rigtige rammer, og det er Laksens Hus, har vi sikret kvalitet i lystfiskerturisternes og de lokales samlede oplevelse, og markerer Skjern Å som en attraktiv, up to-date lystfisker-destination, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Iver Enevoldsen (V). 

Laksens Hus indvies i eftermiddag af Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V):

- Det er en stor glæde at være med til at indvie Laksens Hus. Huset er et konkret bevis på, at et stærkt samarbejde mellem kommuner, erhvervsliv og stat kan føre til lokal vækst og arbejdspladser.  De nye unikke rammer ved Skjern Å kan tiltrække lystfiskere fra nær og fjern, samtidigt med at man arbejder for at fremme vilkårene for den unikke og oprindelige Skjern Å-Laks.