Igen igen: Laksefiskeriet i Skjern Å sætter rekord

Der er masser af store laks i Skjern Å. Trods en sløv start på sæsonen bliver der endnu engang meldt om rekordmange fangster.

Der blev fanget mange store laks i Skjern Å i den sæson, der netop er afsluttet (privatfoto).
Der blev fanget mange store laks i Skjern Å i den sæson, der netop er afsluttet (privatfoto).
Foto: Terkel Christensen

Laksesæsonen i Skjern Å sluttede mandag, og for andet år i træk kan de mange lystfiskere glæde sig over en rekordstor fangst.

I 2017 blev der sat rekord med 1684 fangede laks i Skjern Å-systemet. Den rekord er allerede faldet. Tallet for i år lyder nemlig på 1753 laks - et tal der kan nå at stige, når de allersidste fangster bliver indberettet.

- Det er helt fantastisk og faktisk også meget overraskende efter en sløv start på sæsonen, siger biolog Kim Iversen fra Danmarks Center for Vildlaks i Skjern til tvmidtvest.dk.

Rekorden er ikke mindre bemærkelsesværdig i betragtning af, at sommeren bød på en længere periode med fiskeforbud under hedebølgen, men da fiskeriet først blev givet fri igen, blev der fanget masser af fisk.

Kim Iversen peger på staten og kommunernes indsats med vandplaner som en forklaring på de mange fangster. Vandplanerne betyder, at der bliver fjernet spærringer mange steder i å-systemet, og dermed kommer der mange nye pladser til fiskene.

Stor dødelighed i fjorden

Skarven udgør ifølge biologen stadig en stor trussel mod fiskene, og mange laks går til, når de via Ringkøbing Fjord trækker ud i havet.

- Der er stadig en stor dødelighed i fjorden, men det tyder på, at der er gode forhold for laksene i havet, siger Kim Iversen.

Hvert år bliver der sat over 150.000 styk lakseyngel ud i åen, og to år i træk med rekordmange fangster ændrer ikke på den strategi.

- Hvis vi stopper med at supplere bestanden, tror jeg ikke, at vi kan holde fremgangen. Vi er nødt til at agere fødselshjælpere nogle år endnu, siger Kim Iversen.

Der er regler for, hvor mange laks lystfiskerne må tage med hjem. Når kvoten er opbrugt, skal fiskene sættes ud igen. I år har fiskerne taget 417 laks med hjem, hvilket svarer til 24 procent af alle fangster.

Laksesæsonen er også slut i Storåen, hvor der blev fanget over 1240 laks. 

Kenny Frost, der er den daglige leder af Laksens Hus i Skjern, fangede denne laks på 114 centimeter og 14 kilo.
Kenny Frost, der er den daglige leder af Laksens Hus i Skjern, fangede denne laks på 114 centimeter og 14 kilo.
Foto: Terkel Christensen