Lærere straffer regeringen for lockout

En undersøgelse lavet af TV MIDTVEST blandt de midt- og vestjyske folkeskolelærere viser, at naget efter lockouten i 2013 stadigvæk ligger dybt i lærerne.

110615Klasse.jpg

TV MIDTVEST har lavet en rundspørge blandt 1405 midt- og vestjyske lærere, der viser massiv vælgerflugt fra Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre. De tre partier fik ved valget i 2011 75 procent af de adspurgte læreres stemmer, og i dag står de til at styrtdykke til kun 15 procent.

- Det, som lærerne oplevede i 2013, det var et kolossalt svigt af politikere og af vores arbejdsgivermodpart. Det sidder dybt i dem endnu, og derfor er det klart noget, der vil præge deres holdning til, hvor de sætter deres kryds ved Folketingsvalget, siger formand for Viborg Lærerkreds, Flemming Kjeldsen.

Rundspørge gør indtryk

Socialdemokraterne, SF og De Radikale risikerer at miste tre ud af fem af deres loyale kernevælgere blandt de midt - og vestjyske folkeskolelærere. Det gør indtryk på partierne.

- Vi plejer normalt at sige, at vi ikke går ret meget op i meningsmålinger, men den her den gør rigtig, rigtig ondt, og jeg er meget ked af, at billedet ser sådan her ud, siger den vestjyske folketingspolitiker for De Radikale, Andreas Steenberg.

SF's Steen Gade er ked af lærernes vælgerflugt:

- Det er jo et klart signal fra lærerne, at de fortsat er utilfredse med skolereformen. Nogen sikkert utilfredse med indholdet og mange med formen, og det sidste kan jeg godt forstå, siger han.

Også Socialdemokraternes folketingsmedlem fra Holstebro-kredsen Annette Lind ærgrer sig over de dystre resultater. Med god grund siger valgforsker og professor ved Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen.

- Det er virkelig bemærkelsesværdige resultater. Vælgerne glemmer hurtigt, siger man. Men det kommer an på, hvor hårdt man har sparket dem over skinnebenet. Og her er det jo helt tydeligt, at lærerkonflikten ikke er glemt, siger han til TV MIDTVEST.

Lockout kan få betydning

Især Enhedslisten og Alternativet lukrerer på vælgerflugten fra S, SF og Rad. 27 procent af lærerne svarer, at de fortsat er i tvivl om, hvor de vil sætte deres kryds, mens ni procent svarer, at de vil stemme blankt.

- Det bliver spændende at se, hvad det ender med. Jeg tror sagtens, det kan vise sig, at lærerkonflikten kan få afgørende betydning for valgets resultat, siger Jørgen Goul Andersen.

Han bakkes op af kredsformanden i Viborg:

- Det er jo den første mulighed, vi har, for en form for afregning, så ja, det kan man godt kalde afregning ved kasse ét, siger Flemming Kjeldsen.

Fakta:

TV MIDTVEST har sendt spørgeskemaundersøgelsen til ni lærerkredse. Det drejer sig om: Viborg, Thy-Mors, Fjord-kredsen, Vestjyst, Silkeborg, Herningegnens, Skiveegnens, Himmerlands og Favrskov. Der er i alt 10.500 medlemmer. TV MIDTVEST har fået svar fra 1405.

5:50
En undersøgelse blandt midt-og vestjyske lærere viser vælgerflugt fra S,SF og Radikale.

Her kan du se, hvordan lærerne stemte i 2011, og hvor lærerne forventer at sætte deres kryds denne gang:

stemmefordeling2011_0_0.jpg

forventetstemmefordeling2015.jpg