Læge: Gigtpatienter bør blive på arbejdsmarkedet

Det hjælper ikke nødvendigvis at blive derhjemme, fortæller en læge.

Overlægen opfordrer til, at man bliver på arbejdsmarkedet, hvis man kan.
Overlægen opfordrer til, at man bliver på arbejdsmarkedet, hvis man kan.
Foto: Uber Images/Scanpix

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Gigtforeningen tager tre ud af fire med gigt dagligt smertestillende medicin for at få hverdagen til at hænge sammen. 

Men selvom det kan være hårdt at få en hverdag til at hænge sammen med kroniske smerter, så mener ledende overlæge ved Regionhospitalet i Silkeborg, Ulrich Fredberg.

- Som udgangspunkt forværrer man ikke sine smerter ved at gå på arbejde. Tværtimod. Det er sådan, at det at komme ud og være medlem af et arbejdsteam, det kan gøre, at man oplever smerterne mindre, fortæller han og tilføjer:

- Vi anbefaler faktisk folk, at man så meget som muligt beholder sin kontakt til arbejdsmarkedet. Der er ikke noget, der bliver bedre af at sidde derhjemme alene med smerterne.

Arbejder på trods af smerterne

En af de patienter, der arbejde på trods af gigten er Anja Høegh. Hun arbejder på Museum Frello i Varde på nedsat tid.

- Min livskvalitet har været meget svingende, fordi den er afhængig af, om jeg er inde i en god eller hård periode, siger hun.

Anja Høegh vil ikke være sit arbejde foruden, men ofte føler hun sig presset. 

- Jeg vil helst have, at det ikke er noget, man lægger mærke til i dagligdagen, siger hun.  

4:38
 

Håb forude

Der er forskellige typer gigt. Hvis man har betændelsesgigt, som for eksempel leddegigt, så er der ifølge Ulrich Fredberg kommet mange nye behandlinger, der kan hjælpe mod smerterne.

- Indenfor betændelsesgigt har man fået nogle fantastiske behandlinger, der har revolutioneret sygdommen. Målet nu til dags er, at folk stort set skal være besværsfri, fortæller han.

Det samme gælder behandlingen af slidgigt.

- Der er man også blevet langt bedre, og man ved også, at betydningen af træning kan have stor effekt på det. Så jeg vil sige, at man bliver hele tiden bedre til det, siger han.