Læge fejlbehandlede og skadede patienter

Sygehus Thy-Mors har i flere år givet en læge lov til at behandle patienter, på trods af at sygehuset har modtaget flere advarsler. Ifølge DR Nyheder er der i tre sager rejst kritik af hans faglige standard og patienter er blevet fejlbehandlet.

Sygehus ThyMors ext.jpg

I flere år har Sygehus Thy-Mors i Thisted givet en læge lov til at udføre opgaver på hospitalets kirurgiske afdeling på trods af flere advarsler.

Blandt andet konkluderede en overlæge på Aalborg Universitetshospital kort før ansættelsen, at lægen ikke var god nok til at udføre opgaverne.

Mens lægen har været ansat på den kirurgiske afdeling på Sygehus Thy-Mors, er flere patienter blevet fejlbehandlet og skadet af lægen. Det viser tre afgørelser fra Patientombuddet, der behandler klager over sundhedsfaglig behandling.

I en af afgørelserne får lægen kritik for at "handle væsentligt under faglig standard", da han under en kikkertundersøgelse af en endetarm forveksler patientens kropsåbninger og derfor fører kikkerten ind i patientens skede frem for endetarm.

Professor på Aarhus Universitet, Peder Charles, der har flere års erfaring med at kvalitetssikre lægeuddannelsen i Danmark, vurderer, at det er uacceptabelt, at lægen har fået lov til at udføre de opgaver, han har.

- Vi kan ikke acceptere, at nogen, som ikke er gode nok, får lov til at røre ved patienter inden for det, de ikke er gode nok til, siger han.

Cheflæge ville selv være bekymret

I flere år har den kirurgiske afdeling på Sygehus Thy-Mors lavet tiltag, der skal forsøge at afhjælpe den pågældende læges manglende evner. Han er blandt andet blevet efteruddannet, og der er sat en ekstra bagvagt på, når lægen er bagvagt, som han har mulighed for at kontakte.

- Vi har lavet en målrettet indsats på de områder, hvor det har været nødvendigt, siger cheflæge på Sygehus Thy-Mors, Hans Ole Holdgaard til DR Nyheder.

Alligevel er mindst fem patienter blevet skadet eller fejlbehandlet siden 2010.

(Spørgsmål:)Så man kan jo ikke være sikker. Selv, hvis man ligger der, og selv, hvis vedkommende opererer, og der er en anden, som han kan tilkalde. Så er det jo gået galt, kan vi se?

- Ja, det kan vi se, at det er på trods af de tiltag, vi har sat i gang, siger Hans Ole Holdgaard.

(Spørgsmål:)Så ville du selv lade dig operere af vedkommende, hvis du kunne vælge?

- ………jeg vil måske lige være lidt bekymret.

Den pågældende læger er fortsat ansat på Sygehus Thy-Mors, men efter at DR gik ind i sagen, har sygehusets ledelse suspenderet ham fra den kliniske funktion - det vil sige, at han ikke har patientkontakt. Det blev offentliggjort fredag 8. maj.

Kritikken mod den pågældende er blevet fremlagt for ham, men han siger til DR Nyheder, at han ikke ønsker at medvirke.

Se mere om sagen i vores udsendelse 19.30:

2:08
Sygehus Thy-Mors skal have ny ledelse, efter en læge har fejlbehandlet flere patienter.