Læge: Diabetikere frygter at miste kørekort

Diabetikere undlader at fortælle om insulinchok af frygt for at miste deres kørekort.

110215diabetikerNY.jpg

Skærpede kørekortregler for diabetikere skulle betyde bedre trafiksikkerhed. Men nogle patienter undlader at fortælle deres læge om insulinchok, fordi de er bange for at miste deres kørekort.

- Patienterne risikerer ikke at få kørekortet. Og det er man rigtigt, rigtigt bange for, siger Lars Dudal Madsen, der er praktiserende læge i Holstebro.

I 2012 indførte EU nye regler for diabetikere der betyder, at de mister retten til at køre bil, når de har haft to tilfælde af akut lavt blodsukker inden for et år. 

- Det er sådan noget vi snakker lidt udenom. De vil helst, at jeg ikke ved det. Og nogen, tror jeg, har nogle oplysninger, som jeg ikke får, fortæller lægen. 

En undersøgelse fra Nordsjællands Hospital bekræfter, at frygten for miste kørekortet får diabetikerne til at lade være med fortælle om lavt blodsukker til deres læge.Dårligere behandling

Samarbejdet mellem diabetikeren og lægen er vigtigt. Så når patienten ikke fortæller om sygdommen, risikerer de at få en dårligere behandling.

- Vi snakker ikke så meget om lavt blodsukker, som vi gjorde før. Og det er ikke godt, for så har de jo lavt blodsukker, som jeg ikke får lov at ændre behandlingen på. Det gør, at deres hjerne bliver ødelagt over tid, siger Lars Dudal Madsen.

4:39
Diabetikere undlader at fortælle om insulinchok af frygt for at miste deres kørekort