Låget til Hammerum-pigen er løftet

Mandag blev Hammerum-pigens montre åbnet, da analyser skal give indsigt i jernalderfolkenes viden.

Tinna Møbjerg er en af forfatterne til bogen om  gravpladsen ved Hammerum. I dag fik hun mulighed for at komme helt tæt på beklædningen.
Tinna Møbjerg er en af forfatterne til bogen om gravpladsen ved Hammerum. I dag fik hun mulighed for at komme helt tæt på beklædningen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

I et kort øjeblik blev låget til Hammerum-pigens montre mandag løftet. Pigens tøj skal analyseres helt ned i detaljen, og indgå i en bog om gravpladsen ved Hammerum. Dagens studie er af de mere tekniske, hvor man ser på kjolens enkelte dele.

- I forløbet med at få færdiggjort manuskriptet til bogen, finder man ud af, at man mangler nogle ting, fortæller Tinna Møbjerg, der er seniorforsker hos Museum Midtjylland. 

Arbejdet skal blandt give et indblik i, hvilken viden der har ligget til grund for, at man har kunnet væve den dragt, pigen blev begravet i.

- Det er meget væsentligt, for så kan man se, hvor stor viden jernalderfolkene har haft om, hvordan man har kunnet sortere ulden og udnytte den, fortæller Tinna Møbjerg.

Tåler ikke ilt 

Hammerum-pigen stammer fra den romerske jernalder, og hendes tøj er noget af det bedst bevarede fra Danmarks fortid. Sådan skulle det gerne være fortsat, og derfor bliver hendes montre også kun løftet i en kort periode mandag, da fundet ikke tåler ilt.

- Det er et af de eneste fund fra den her periode, hvor vi har en hel kjole bevaret. Da hun blev begravet, har der været lidt fugtigt. Derudover blev hun begravet om vinteren, og så er der ikke kommet ilt til. Derfor er kjolen blevet bevaret, fortæller Tinna Møbjerg.

Bogen forventes at udkomme i det nye år.

Tekstilmuseet i Herning vævede i 2013 en kopi af kjolen. Se inslaget her. 

1:23
På Tekstilmuseet i Herning væver de lige nu Hammerum-pigens kjole. En tro kopi af den 2000 år gamle orginal.