Forsker: Man kan ikke bare skyde ulven

Liberal Alliance foreslår, at der skal gives tilladelse til at skyde ulve. Men så nemt er det ikke, mener forsker.

Ulven på billederne her bevæger sig rundt i en lukket indhegning.
Ulven på billederne her bevæger sig rundt i en lukket indhegning.
Foto: Ulvetracking.dk

Liberal Alliances Carsten Bach foreslår, at det skal være tilladt at skyde ulve, hvis de kommer for tæt på indhegninger til dyr eller på beboelsesområder. Det siger han til LandbrugNord.

- Der er brug for let forståelige retningslinjer for, hvornår man må skyde en ulv. Det nytter ikke, at Naturstyrelsen skal ind over, før man kan skride til handling. Når den opholder sig tæt på mennesker og dyrehold, er den grundlæggende at regne for et problemdyr og skal bekæmpes som sådan, siger Carsten Bach, som er partiets miljø- landbrugs- og fødevareordfører i Folketinget. 

Men så nemt er det ikke, mener Hans Peter Hansen, som er forsker på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet. 

- Hvis man tillader alle at skyde ulve, når den kommer ”for tæt på”, kan det skabe store juridiske udfordringer. For hvornår er den ”for tæt”, og hvordan ved vi, hvad der rent faktisk er sket?, siger Hans Peter Hansen.   

Samtidig mener han, at det kan give store konsekvenser, hvis man kommer til at skyde den forkerte ulv. 

- Hvis man kommer til at skyde en alfahun, så risikerer man, at flokken mister sin naturlige skyhed. For alfahunnen er med til at regulere flokken og sørge for, at ulven ikke kommer for tæt på mennesker. Kommer man til at skyde hende, har de lige pludseligt ingen leder, og det kan betyde, at ulvene vil komme tættere på mennesker, siger Hans Peter Hansen. 

Liberal Alliance får opbakning

Carsten Bach vil have, at man skal kunne skyde ulvene, der er 50 meter fra en indhegning, 200 meter fra bygninger og 300 meter fra beboelsesområder. Der skal gøres noget, og derfor tager han forslagene med til de andre ordførere efter sommerferien.

- Der vil muligvis opstå situationer over sommeren, hvor landmænd får dræbt husdyr. Jeg kan kun beklage, at der ikke allerede nu er taget hånd om det, men vores forslag viser, at vi har fokus på det i regeringspartierne, siger Carsten Bach, som håber på politisk opbakning fra regerings- og støttepartierne. 

Forslaget fra Liberal Alliance får opbakning fra formanden for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild. Han mener, at landmændene skal have mulighed for at skyde ulven, hvis den er en trussel mod landmændenes dyr. 

- I dag er det sådan, at en landmand er magtesløs, selv hvis han spotter en ulv på vej ind på marken for at sætte tænderne i et får. Man må som landmand ikke handle i nødværge. Jeg mener, det bør være sådan, at en landmand kan beskytte sine dyr, hvis en ulv truer vores dyr, siger Martin Merrild.

- Så nu må der skrappere midler til. Ulven er måske nok kommet for at blive, men den skal ikke have frit spil.

Forslaget møder også opbakning fra Dansk Folkeparti. 

- Det, kan jeg kun sige, lyder fornuftigt. Vi skal i hvert fald finde ud af, hvad vi skal gøre, hvis ulven er et problem, og gøre noget inden, problemerne bliver for store, siger miljøordfører for Dansk Folkeparti, Pia Adelsteen, på en telefon fra Grækenland.