Vattenfall står fast: Kystnære vindmøller kommer i 2023

Byggeriet af to nye vindmølleparker ud for Thyborøn og Søndervig bliver til virkelighed. Sådan lyder meldingen fra Vattenfall.

Havvindmøllepark
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det svenske elektricitetsselskab Vattenfall meldte fredag ud, at de kommende havvindmølleparker Vesterhav Nord og Vesterhav Syd bliver udskudt med tre år. Det sker, fordi Energiklagenævnet har bedt selskabet om at lave et tillæg til projektets miljøvurdering. 

Det har fået flere politikere til at håbe på, at man kan genforhandle aftalen med Vattenfall om at få de kystnære møller droppet, men det afviser det svenske selskab.

- Vi er i gang med en ny miljøvurdering. Det her drejer sig udelukkende om en udsættelse. Projektet giver så meget mening. Det er 500.000 dieselbilers udledning om året, vi taler om, så vi vil bare gerne i gang, fortæller Michael Simmelsgaard, der er landechef hos Vattenfall.

1:17
Hør Michael Simmelsgaard, der er landechef hos Vattenfall, fortælle om udsættelsen af de kystnære vindmøller.

Politikere fra både Venstre og Dansk Folkeparti mener, at kystvindmøllerne enten helt skal droppes eller flyttes længere ud på havet end i den oprindelige plan.

- Der var ikke flertal i Folketinget, sidst vi fra Venstres side forsøgte at droppe projektet. Vi håber på, at der er lyst til det nu, og at man kan se, at de nye havvindmøller, vi ønsker at sætte op, er billigere end kystnære vindmøller, siger Thomas Danielsen

Det får dog ikke Vattenfall til at ændre kurs.

- Jeg har heldigvis ligeså mange politikere, som siger: Lad os nu komme i gang. Det er vigtigt for den danske grønne omstilling, og det er vigtigt for, hvem der har lyst til at investere her i landet, siger Michael Simmelsgaard.

2:08