Kystnære møller splitter Venstre i Ringkøbing-Skjern

Kort før kommunalvalget går seks af byrådets 13 Venstrepolitikere i Ringkøbing-Skjern Kommune til ministeren for at få møllerne længere ud på havet

Kystmøller hvide sande

Venstres byrådsgruppe i Ringkøbing-Skjern Kommune er knækket over på midten i spørgsmålet om kystnære vindmøller ud for Hvide Sande. Høringsfasen ligger ellers to år tilbage, og det er for længst besluttet, at der skal sættes møller op fire kilometer fra kysten. Men nu otte måneder før kommunalvalget går seks af byrådets 13 Venstre-politikere pludselig til ministeren for at få møllerne længere ud på havet. 

Sammen med byrådspolitikerne fra Fjordlisten, SF, DF, LA og Kristendemokraterne har venstrepolitikerne skrevet under på et brev. Brevet opfordrer Energi- og Klimaminister Lars Christian Lilleholdt (V) til at undersøge muligheden for at placere møllerne længere væk fra kysten. Den nye opbakning glæder Gitte Keldsen (V), der er initiativtager til brevet.

- Der er flere og flere, der har betænkeligheder placeringen. Betænkeligheden går ikke på, om møllerne skal være der, men den måde de bliver stillet op på, og i den de afstand skal være i, siger hun.

Allerede for knap et år siden meldte Gitte Keldsen ud, at hun var imod placeringen af møllerne efter i første omgang at have stemt ja. Hun mener, at størrelsen på møllerne er udslagsgivende for de nye betænkeligheder fra hendes fem partifæller i byrådet. 

-  Da jeg sagde ja til vindmøllerne, forestillede jeg mig, der stod nogle tændstikker ude i horisonten, det er ikke den virkelighed, der er, siger hun.

Borgmester: de underløber mig

Næsten halvdelen af Venstres byrådsmedlemmer har underskrevet brevet og dermed skiftet holdning til møllerne, det overrasker partiets borgmester.

- Jeg synes, man er inde og underløbe borgmesteren lidt ved at gå selv i sådan en sag, siger Iver Enevoldsen. 

I Spjald mener Venstres aftager for Iver Enevoldsen, at partifællernes timing er dårlig.

- Jeg synes, det er lidt beklageligt, at der er flere, der trækker stikket på nuværende tidspunkt. Jeg havde gerne set den debat og de udmeldinger på et tidligere tidspunkt, siger Hans Østergaard, der er Venstres borgmesterkandidat ved det kommende valg. 

På Dagbladet Ringkøbing-Skjern har chefredaktøren Gudrun Pedersen i dag skrevet om splittelsen i Venstre i sin leder. Hun mener udviklingen er interessant.

- Jeg synes ikke, det er at snigløbe en borgmester, at der er uenighed i en gruppe. Men det er interessant at en gruppe, der hidtil har været relativt enig udadtil, pludselig ikke er det mere, siger hun.

Uenigheden gavner ifølge bormesteren ikke Venstre frem mod næste valg

- Samlet set så er indtrykket, at vi i Venstre bidrager til underholdningen, og det er vores politiske konkurrenter, der kan profitere af det, siger Iver Enevoldsen.

Enevoldsen: nogle prøver at markere sig

Borgmesteren mener, de nye udmeldinger fra flere af hans partifæller skyldes at kommunalvalget nærmer sig.

- Der er nogen, der prøver på at få et fundament at stå på til det kommende valg. Hvis man ikke mener, man har markeret sig i en hel masse sager i de forløbende tre år, så kan det godt ske, at man finder en sag lige opløbet til kommunalvalget, siger han.

Det afviser initiativtageren til brevet.

-  Det handler ikke om at finde en mærkesag til kommunalvalget, siger Gitte Keldsen og uddyber:

- Folk kan sige, at jeg er en vendekåbe og alle mulige ting. Det er muligt, men jeg skal leve med mig selv, siger hun.

I alt har 15 af 29 byrådsmedlemmer skrevet under på brevet til ministeren.