Kystdirektoratet klar til snak om kystsikring ved Lild

Efter Urds hærgen har særligt Lild Strand været ramt af manglende kystsikring. Borgerne råber på handling, og nu kommer der måske dialog

Sommerhus, Lild Strand
Foto: Privat

Stormen Urd har ramt rigtig hårdt i Lild Strand i Nordjylland. Her har havet taget en ordentlig bid af kysten og nu er flere huse på vej i havet. Derfor råber borgerne i området nu på kommunen for at skaffe mere kystsikring.

- Kommunen de kan hjælpe med at formidle, så vi får kontakt til Kystdirektoratet, og så kan de hjælpe med noget økonomi ligesom de gjorde i 1986, siger Else Dam, der bor ved Lild Strand. 

Havet har allerede spist halvdelen af hendes grund og to nabohuse er nu på vej i havet, så hun frygter hendes hus bliver det næste. For 30 år siden hjalp kommunen sammen med amtet til med at en del af kysten ved Lild Strand sikret. Men i dag kan Thisted kommune ikke gøre meget:

- Kort og godt så er det ikke os der har med stranden eller kysten at gøre - det er Kystdirektoratet. Så hvis der skal gøres noget så skal det være i dialog i samråd med dem. Det er dem der har det store udspil i det her, siger Kaj Kirk, som er formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Thisted Kommune.

Mens Kaj Kirk venter på Kystdirektoratet er Simon Kollerup fra Socialdemokraterne klar til at tage sagen op med Miljø- og Fødevareministeren, Esben Lunde. 
Men det kan være at det løser sig inden da, for Merete Løvschall, der er direktør i Kystdirektoratet, fortæller i et interview til TV Midtvest, at de vil tage kontakt til kommunen for at skabe en dialog omkring problemet. 

Sidst kommunen kiggede på kystsikringen endte det med at blive for dyrt at lave. Men Kystdirektoratet vil hjælpe til med vejledning til nye muligheder for sikring, de vil dog ikke love der bliver gjort noget.

- Det kræver at der bliver etableret noget kystsikring, hvis problemet skal løses. Og det er grundlæggende grundejernes ansvar at etablere den her kystbeskyttelse. Men vi ser rigtig gerne at kommunen tager sådan en sag op for hele strækningen.

Det glæder Else Dam, at der nu ser ud til at blive skabt en dialog til Kystdirektoratet, men der er stadig lang vej - og det skal helst gå hurtigt med sikringen inden den næste storm rammer.

- Sådan en storm som vi har haft nu, den kan komme igen i næste uge eller om 14 dage. Det ved vi ikke noget om. Men i værste fald, så kan byen blive oversvømmet, og så kan der ikke bo nogen her mere, siger Else Dam, der bor ved Lild Strand.