Kvinde vil have to frikendte mænd dømt for overgreb

Lea Vesterby Olesen blev overvældet af indre billeder af krænkelser af hende som lille. To blev dømt, så frikendt. Nu skal de retten for 3. gang. Lea vil have erstatning.

Retten i Herning
Foto: Arkiv

To mænd, der er frifundet for at have forgrebet sig seksuelt på en lille pige, risikerer nu alligevel at skulle betale erstatning til hende. Det skriver Politiken mandag.
    
Kvinden, Lea Vesterby Olesen, har lagt civil sag an mod dem, og hun har allerede vundet en delsejr: Civilstyrelsen har givet hende fri proces til erstatningssagen.
    
Som voksen har Lea Vesterby Olesen fået mange pludselige overvældende flashbacks til sin barndom, hvor hun i skarpe billeder erindrer, at to mænd forgreb sig på hende i det lille landsby Nørre Bork i Vestjylland. I forbindelse med de pludselige hukommelsesglimt - som man i psykologien kalder ’genfundne minder’ - er Lea Vesterby Olesen blevet meget syg med spiseforstyrrelse, angst og ptsd, posttraumatisk stresssyndrom. Lea Vesterby Olesens advokat, Dorte Kynde Nielsen, siger til Politiken, at hun ikke er i tvivl om, at når Civilstyrelsen bevilger fri proces, skal det tolkes som et udtryk for, at styrelsen lægger op til, at »der er sket noget grimt dengang«.
    
Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard kender ikke til fortilfælde i dansk ret og kalder sagen »interessant«. Han siger til Politiken, at han finder advokatens argumenter for, at der nu køres en ekstra sag »juridisk velbegrundede«.
    
Lea Vesterby Olesen understreger, at hun ikke kører sag for pengenes skyld.
    
»Jeg gør det for at få stadfæstet, at det, jeg husker om overgrebene i min barndom, virkelig skete. Og for at vise andre kvinder, der har været udsat for seksuelle krænkelser, men som ikke kan få deres gerningsmænd dømt efter straffeloven, at der også er en anden vej til at få ret«, siger hun til Politiken.
    
De to mænds forsvarsadvokater har forsøgt at forpurre erstatningssagen ved at kræve, at retten i Herning - hvor det hele skal foregå i det nye år - særskilt skulle tage stilling til rimeligheden i overhovedet at slæbe frifundne i retten én gang til. Men den procedure har både byret og landsret sagt nej til. Den ene forsvarsadvokat, Jakob Fastrup, finder forløbet »utrolig krænkende« for sin klient.
    
»Han har virkelig lidt under denne sag og mistet kontakt til venner og familie og være gennem et meget langvarigt forløb i straffesagen. Han blev først dømt skyldig ved byretten, men det viste sig jo at være et justitsmord, for vi har heldigvis et ankesystem, hvor han blev frifundet. At det popper op igen, er helt ubegribeligt, ja, surrealistisk«, siger Jakob Fastrup til Politiken.