Kunstgødning skal låses inde

Reglerne for opbevaring af kunstgødning er stramme nok, mener både Midt- og Vestjyske landmænd.

kunstgodning.jpg

 

Politiets Efterretningstjeneste genudgiver nu en brochure fra 2009 om, hvordan landmænd bør opbevare deres kunstgødning. I den anbefaler tjenesten bl.a. at landmændene låser gødningen inde.

Nitrat i gødningen

Anbefalingen kommer ovenpå bombesprængningen i Norge sidste fredag. Oslo-bomben var fremstillet af kunstgødning med et højt indhold af kvælstof fra ammoniumnitrat. Et stof som findes i flere af de gødningsarter, der bruges i landbruget.

Læs pjesen fra PET og Landbrugets Videncenter om opbevaring af gødning her

Er allerede forsigtige

Men reglerne er stramme nok, som de er, mener landmænd her fra landsdelen. Alligevel synes de, det er iorden, at opmærksomheden på sikkerheden skærpes.

- Vi er jo heller ikke interesseret i at være ufrivillige leverandører til bombefremstilling, så jeg tjekkede lige en ekstra gang, hvad det var for en gødning, jeg havde stående, og så ringede jeg til leverandøren og spurgte ind til, hvad det handler om det her, siger Bent Graversen, der er formand for Lemvig-egnens Landboforening.

Salget af de farlige gødningstyper udgør kun 1-2 % af det samlede salg her i landsdelen. Alligevel opfordrer Politiets Efterretningstjeneste alle

landmænd til at læse pjecen.

 

2:18
Gødning kan bruges til at fremstille bomber. Derfor skal landmændende nu være ekstra opmærksom på opbevaringen.