Kun hver 7. kan få skrot-tilskud på gammel brændeovn

Det er nu muligt at få 2000 kroner i tilskud, når du udskifter en brændovn, der er ældre end 1990 til en ny model. Men der er ikke penge nok til alle

braendeovn.jpg
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

En gammel brændeovn fra før 1990 forurener fem gange så meget som en ny brændeovn. Derfor har Miljøstyrelsen nu lavet en løsning, der skal gøre det attraktivt at skifte den gamle brændeovn ud.

I går åbnede Miljøstyrelsen op for en først-til-mølle-pulje, hvor Miljøministeriet har afsat 45 millioner kroner til Danskerne.

- Brændeovne står for en stor andel af luftforureningen i Danmark og er hvert år skyld i for tidlige dødsfald og tilfælde af astma, bronkitis og andre luftvejslidelser. De gamle ovne forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn. Skrotningsordningen skal hjælpe danskerne til hurtigere at skille sig af med de gamle ovne, siger Michel Schilling, vicedirektør i Miljøstyrelsen, på styrelsens hjemmeside.

2000 kroner per ovn

Danskere med brændovne, der er installeret før 1990, har mulighed for at få 2000 kroner i skrot-tilskud fra den nye pulje, hvis de skifter den gamle ovn ud.

Og det har mange dansker allerede benyttet sig af. 

- Vi har igennem mange år efterhånden spekuleret på at skifte vores 35 år gamle brændeovn ud, så det var egentlig bare i anledningen af, at vi så i avisen, at nu er der mulighed for et lille tilskud, siger Erik Vestergaard fra Lemvig.

En anden er Aase Stokholm fra Lemvig.

- Det har betydet, at det er nu, jeg skifter. Jeg har tænkt over de sidste par år, at den er gammel, og om jeg skulle have en ny, men det er jo ikke blevet til noget indtil nu, siger Aase Stokholm fra Lemvig.

Ikke nok til alle

Der er 150.000 brændovne installeret i Danmark.

Skrotpuljen er på i alt 45 millioner kroner.

Og når man lægger de 150 kroner i administrationsgebyr for skorstensfejeren, der skal tage sig af at skifte, så er der penge nok til, at lige knap 21.000 danskere kan få tilskuddet.

Altså er det lige knap hver syvende brændovnsejer, der kan få tilskuddet.