Kulden er på vej: Dette betyder alt, hvis bierne skal overleve vinteren

Efteråret har nu meldt sin ankomst, og det har skabt travlhed hos biavlerne.

Bierne skal nu gøres klar til vinter. Se i galleriet her, hvad efteråret betyder for flere andre fødevareproducenter i landsdelen. Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Trine Kammersgaard nyder livet med sine 50 søer og 450 pattegrise, og efter en dag på marken er det dejligt at kunne gå hjem og få frokost med rullepølse og leverpostej fra egne grise. - Det er en kæmpe tilfredsstillelse at sende madpakker med børnene hovedsageligt med egne produkter. Det giver en bedre smag i munden, at man ved hvor made kommer fra, siger hun. Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Hos Hedens Grønsager starter sæsonen allerede i februar, hvor de første grønsager såes inde drivhuset. I maj kommer de så ud på friland, og så skal der vandes og luges ukrudt. Men nu kan Gert-Jan Junker høste lækre grønsager. - Jeg har lagt rigtig mange timer i det, så det er en fornøjelse at gå ud i marken og høste, siger han. Alle gulerødderne høstes med håndkraft. Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

På Vester Krogsgaard er familie og venner samlet, for det er nu de 25 ænder skal slagtes. - Uden at det skal lyde forkert, så er det en dag, jeg godt kan glæde mig til. Helt fra start har vi vidst, at de skulle slagtes og blive til mad, siger Kristian Pilgaard. Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

1 af 4

Blomsterne i naturen er afblomstret, og det betyder, at bierne trækker sig tilbage.

Det betyder også, at biavler Lasse Fuglsang har ekstra travlt, for forberedelsen til vinteren er et spørgsmål om liv og død for hans bier. Han har stader i og omkring Nationalpark Thy.

- Det med at gøre bierne klar til vinter er noget af det vigtigste i biavlen, for det er først til foråret man finder ud af, om man har gjort sit arbejde godt nok, siger Lasse Fuglsang.

Lasse Fuglsang har travlt, for det er vigtigt, at alle bierne bliver gjort fint klar til vinteren. Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Livsvigtigt sukkervand

Biavleren har lige nu travlt med at få hentet den allersidste honning hjem, så produktionen kan blive afsluttet.

Men han skal også sørge for, at bierne kan klare vinteren.

I erstatning for den honning han slynger og tapper på glas, så skal bierne have sukkervand. Uden det kan de ikke klare den lange og kolde vinter, før de igen kan gå på jagt efter blomster.

TV MIDTVEST har fulgt en række fødevareproducenter gennem året. Læs hvordan de klarer efteråret i galleriet øverst i artiklen.

04:44 Luk video