Kühnau om patienter med flere diagnoser: Vi kan gøre det bedre

26-årige Sofie Aabling døde af medicinforgiftning. Nu vil formanden for Region Midtjylland forbedre behandlingen af patienter som Sofie.

Anders Kühnau
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

En 26-årig psykisk syg kvinde døde på sygehuset i Viborg efter et kaotisk behandlingsforløb. Formanden for Region Midtjylland erkender i dag, at sundhedsvæsnet skal være langt bedre til at håndtere folk med to diagnoser.

- Vi kan godt gøre det endnu bedre i forhold til at sikre mere sammenhængende patientforløb, hvor vores læger bliver bedre til at tale sammen, siger formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau.

I slutningen af maj døde Sofie Aabling under en akutindlæggelse på Psykiatrisk Hospital i Viborg. I obduktionsrapporten står der, at hun blev forgiftet af et antidepressivt stof, som hun havde fået gennem mere end 13 år.

Sofie Aabling led både af tourette og OCD, og derfor var der ifølge hendes mor ingen, der tog ansvar for hendes behandling. Behandlingen af tourette foregår på Neurologisk afdeling mens OCD-behandlingen foregår på psykiatrisk afdeling. 

Ifølge formanden for foreningen SIND er det ofte set, at psykisk syge ikke får den korrekte behandling, når de har to diagnoser.

- Når man har flere forskellige behandlere i flere forskellige systemer, så er der en risiko for, at de ikke får talt ordentligt sammen, siger Knud Kristensen, der er formand for foreningen SIND.

Formanden for Region Midtjylland erkender, at der er et problem med behandlingen, som den er i dag. Et problem, som man arbejder på at få løst.

- En af de ting vi gør er, at vi placerer vores psykiatriske hospitaler nu i umiddelbar nærhed af de somatiske hospitaler. Samtidig med det etablere vi nogle rundbordssamtaler, så vi er sikre på, at behandlerne taler sammen, og i 2019 etablerer vi en patientansvarlig læge, som får det samlet ansvar for patientens forløb hele vejen igennem, siger Anders Kühnau.

2:38