Krysantemum: Rigspolitiet afviser frit lejde

Der skal helt særlige tilfælde til for at sætte lovgivningen ud af kraft, siger talsmand for Rigspolitiet. Dansk Folkeparti mener, at Justitsministeren må slå i bordet og indføre frit lejde.

010515Krysantemum.jpg

Trods et stort pres fra flere politikere afviser Rigspolitiet, at der er behov for at indføre frit lejde, så de mange livsfarlige krysantemumbomber, der er i omløb, kan blive skaffet sikkert af vejen.

- Vi følger situationen nøje og ser, om noget skulle ændre sig. Men pt er der mest, der taler imod et frit lejde, siger Thomas Kristensen, der er talsmand for Rigspolitiet, til tvmidtvest.dk.

Debatten er blusset op, efter at to mænd nytårsnat mistede livet på grund af en krysantemumbombe. Siden er de farlige bomber blandt andet blevet brugt til at sprænge en minibus i Ikast og en personbil i Nykøbing i luften.

- Lovgivningen er nu en gang lavet sådan, at det er strafbart at besidde disse ting. Og selv om det i år har haft fatale følger, så ser vi hvert år, at folk trodser alle advarsler og anskaffer sig dem på forskellige måder. Det ville så betyde, at vi skulle indføre frit lejde hvert år. Det med at sætte lovgivningen ud er kraft, er noget, man kun gør i helt særlige tilfælde, siger Thomas Kristensen.

DF: Ministeren må slå i bordet

Talsmanden peger også på, at de personer, der nu skaffer sig af med bomberne, i mange tilfælde er sælgere, der er brændt inde med et lager. Ved at indføre frit lejde, frasiger ordensmagten sig muligheden for at retsforfølge sælgerne.

Svaret fra Rigspolitiet stiller dog ikke de politikere, der kæmper for frit lejde, tilfreds.

- Nu er det jo sådan, at det er justitsministeren, der er øverste chef for politiet. Så justitsministeren kan jo banke i bordet over for politiet og sige, at nu laver vi den frit lejde-ordning. Og der ser ud til at være et flertal i Folketinget, så det er bare at sætte i gang, siger Dansk Folkepartis folketingsmedlem Dennis Flydtkjær, der er valgt i Vestjyllands Storkreds.

1:58
Presset for at få politiet til at lave en fritlejde-ordning for ulovligt fyrværkeri stiger. Efter endnu en dag med fund af de livsfarlige krysantemumbomber melder flere politikere sig i koret, der vil give frit lejde til aflevering af det livsfarlige fyrværkeri