Strøm til 425.000: Kronprinsen indvier Danmarks største havvindmøllepark

Danmarks største havvindmøllepark, Horns Rev 3, indviet i dag. Leverer strøm til 425.000 husstande.

hornsrevindvielse
Foto: Scanpix

I dag åbner Danmarks største havvindmøllepark, Horns Rev 3. De 49 kæmpe møller kan med en årlig elproduktion på 1.700 gigawatt-timer forsyne, hvad der svarer til cirka 425.000 husstande med strøm.

 
 
Foto: Michael Drost-Hansen / Ritzau Scanpix

Parken indvies officielt af Kronprins Frederik ved en reception på havnen i Hvide Sande. Her vil Kronprinsen sammen med skolebørn fra Hvide Sande trykke på en knap, og dermed sætte gang i den store vindmøllepark. 

- Åbningen af Horns Rev 3 er et bevis på vores engagement i at muliggøre et fossilfrit liv inden for én generation. Vi ser frem til og er stolte af, at Hans Kongelige Højhed Kronprinsen kommer og sætter parken i gang, udtaler Magnus Hall, administrerende direktør for Vattenfall.

Netop den svenske energivirksomhed Vattenfall, er dem som ejer og driver Horns Rev 3, mens danske Vestas har leveret møllerne. Horns Rev 3 er Vattenfalls hidtil største havvindmøllepark.

Vindmøllerne er designet til 25 års drift og vil fra 2024 blive serviceret og vedligeholdt fra Hvide Sande Havn på den jyske vestkyst, hvor Vattenfall etablerer egne faciliteter. Ind til da servicerer Vattenfall møllerne i samarbejde med mølleleverandør Vestas MHI fra Esbjerg.

 
 
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

Strømmen sendes til udlandet

Det er ikke kun danskerne som får gavn af de store mængder strøm, som møllerne producerer. Faktisk bliver en stor del af strømmen sendt til lande som Tyskland, Holland og Sverige og Norge. Det sker via et nyt elkabel, der fører strømmen til elværket i Endrup og herfra videre ud af Danmark. 

Horns Rev 3 blev vedtaget af Folketinget i 2012 og spiller en vigtig rolle i ambitionen om, at halvdelen af den danske elforsyning i 2020 skal komme fra vindenergi.