Kritikerne stod klar: Stort drama efter valg af borgmester

Det tog lang tid for byrådet i Skive at finde flertal for en borgmester. Og selv efter beslutningen var taget, var der stor debat på Møllegården i Skive.

Kritikerne stod klar, da Bent Dyrberg meldte ud, hvilken borgmesterkandidat han pegede på.
Kritikerne stod klar, da Bent Dyrberg meldte ud, hvilken borgmesterkandidat han pegede på.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Venstres Peder Christian Kirkegaard fik borgmesterposten i Skive Kommune, men på valgaftenen var det politikerne fra byrådets mindre partier, der tiltrak sig opmærksomhed. 

For mens den siddende borgmester kunne ånde lettet op over at få endnu en periode i spidsen for kommunen, fik den radikale Bent Dyrberg en gevaldig opsang fra blandt andet Skive-Listen og SF, der følte sig efterladt uden noget at skulle have sagt. 

- Synes du, at det er en god måde at starte et samarbejde på? Hvordan skal det her byråd komme til at fungere? I har bare fuldstændig vendt ryggen til os. I har ikke engang ville give os fem minutter!

Sådan lød det fra Anders Bøge fra SF, der praktisk talt afbrød Bent Dyrberg, da han mødte pressen.

1:46
Bent Dyrberg fik ikke et ben til jorden.

- Vi har egentlig bare spurgt, om vi kunne få fem minutter. Han har jo solgt sig uden at kende, hvad han kunne forhandle sig frem til til anden side, og det efterlyser jeg en forklaring på. Det er jo ikke nemt at forstå, at man konstituerer sig med nogen, når man har to muligeder, men ikke afprøver dem begge to, fortalte SF's Anders Bøge efterfølgende til TV MIDTVEST.

- Jeg føler mig virkelig skuffet

Forud for den højlydte diskussion mellem Dyrberg og bl.a. Anders Bøge var gået flere timers forhandlinger, hvor Bent Dyrberg med sit ene radikale mandat havde vandret frem og tilbage mellem Venstres spidskandidat, sine egne partifæller og den socialdemokratiske spidskandidat.

Han havde nemlig ikke bekendt kulør forud for valget, og derfor blev han tungen på vægtskålen. På valgaftenen skulle han ene mand beslutte, om Skives borgmester fremover skulle hedde Peder Christensen (A) eller Peder Christian Kirkegaard (V).

Men Anders Bøge fra SF var ikke ene om at være frustreret over Bent Dyrberg. For i den socialdemokratiske lejr mente de heller ikke, at Bent Dyrberg havde undersøgt sine muligheder ordentligt.

- Jeg føler mig virkelig skuffet over, at du ikke vil snakke med os. Det er for at sige det helt ærligt, lød det fra Marianne Fejerskov fra Socialdemokratiet.

Hun blev bakket op af Peter G. Christensen fra Skive-Listen. 

- Jeg var træt og ny

Undervejs i processen mælede Bent Dyrberg ikke mange ord. Da TV MIDTVEST's reporter fangede ham på en af turene mellem mødelokalerne, var meldingen kort:

0:16
- Ingen kommentarer, lød det fra radikale Bent Dyrberg.

- Jeg har ingen kommentarer!

Men da TV MIDTVEST mødte ham i dag, var han mere samtalevillig. 

- Det kan godt være, at jeg har begået nogle fodfejl i går, fordi jeg var træt og ny. Det skal jeg ikke afvise. Men jeg håber ikke, at en fodfejl i processen sætter en stopper for det, vi egentlig er kommet for, nemlig politik og en konstituering, og den skal helst være meget, meget bred, lød det onsdag eftermiddag fra Bent Dyrberg. 

Politikerne fra Skive Kommunes byråd er netop nu samlet for at lave en konstiuering for de kommende fire år.