Kristian leverer græs til VM i fodbold: - Det er super fedt

Landmand Kristian Boel Østergaard fra Skive er med til at levere græs til VM-slutrunden i Rusland.

- Det er en sjov ting at kunne fortælle folk, at det er noget, vi laver på vores marker, siger landmand Kristian Boel Østergaard. Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Kan man godt være med til VM i Rusland, selvom man render rundt hjemme i sine marker i Salling?

Læs også Sommerens første høst er fattig og historisk tidlig

Det kan man.

For landmand Kristian Boel Østergaard fra Skive har en finger med i spillet, når Danmark spiller VM-kamp mod Frankrig tirsdag eftermiddag. Eller det har hans græs i hvert fald.

Han er nemlig, sammen med en masse danske landmænd, storleverandør af græs til verdensmesterskabet.

- Det er super fedt. Det er en sjov ting at kunne fortælle folk, at det er noget, vi laver på vores marker, siger Kristian Boel Østergaard.

- Væksten på den her type græs gør den utrolig slidstærk i en plæneblanding til en fodboldbane. Og så er farven den rigtige. Det er nogle af de parametre, det er valgt ud fra, lyder det.

VM græsblandingen

  • Der bruges en blanding af fire forskellige græssorter, som tilsammen giver en stor slidstyrke, hurtig etablering og meget skudtætte blade.
  • Sorterne kaldes ’4Turf’. Frøene er ekstra store, så etableringen går hurtigere. Især ved lave temperaturer.
  • Der bliver brugt mellem et halvt og et helt ton græsfrø til et fodboldstadion.
  • Danske landmænd leverer græsfrø til otte ud af 12 baner ved VM.
Kilde: Landbrug & Fødevarer

Sådan ser græstæppet ud på det enorme Luzjniki Stadion i Moskva, hvor der er plads til 81.000 tilskuere.  Foto: CARL RECINE

Sjovt at producere græsfrø

Kristian Boel Østergaard har omkring 100 hektar til opdyrkning af græsfrøene, som kræver ganske særlig opmærksomhed, forklarer han.

- Vi har ret meget frøgræs i vores markplaner, og det én af de gode afgrøder.

- Det kræver lidt. Vi kalder det for en specialafgrøde, for det er ikke bare lige sådan at holde, men det er også en af grundene til, at det er sjovt at lave, siger Kristian Boel Østergaard.

Det er den danske frøvirksomhed DLF, der står for importen af danske græsfrø til Rusland, og det vurderes, at de danske frø fylder mellem 65-70 procent af de græssorter, der bliver importeret til det russiske marked.