Kristian Jensen dropper Venstres ambition om nulvækst

Den offentlige sektor skal vokse moderat de næste ti år, mener Kristian Jensen, der er valgt i Vestjyllands Storkreds. Men det er dovent, mener LA.

Den vestjyske Venstre-politiker og finansminister Kristian Jensen skruer nu ned for partiets mål om nulvækst i den offentlige sektor. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Finansminister Kristian Jensen (V) aflyser Venstres ambition om nulvækst i den offentlige sektor. Det offentlige skal i stedet vokse "moderat" hvert år de næste ti år.

Jeg kan se, at der er behov for, at vi sikrer tryghed. Vi kan ikke negligere krav om stigende udgifter til politi og forsvar.

Kristian Jensen, næstformand og finansminister, Venstre

Sådan lyder ministerens udmelding i søndagens udgave af Jyllands-Posten.

- De næste 10 år ud i fremtiden mener jeg, at den offentlige sektor skal have en gradvis vækst, siger den Ringkøbing-valgte inansminister.

Således vil Venstre i de kommende år ikke længere arbejde for nulvækst i den offentlige sektor. Det var ellers udgangsmeldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2012.

- Udgangspunktet for Venstre i regering er et offentligt udgiftsstop, sagde Løkke dengang på partiets landsmøde.

Der skal være en realvækst i det offentlige forbrug på i udgangspunktet 0,3 procent om året, fremgår det i VLAK-regeringens regeringsgrundlag.

Brug for mere velfærd

Men da selv det var et påtvunget kompromis for Liberal Alliance, gør finansministeren altså en moderat vækst til Venstres eget og nye politiske ståsted.

Læs også Analytiker: - Kristian Jensen vinder, hvis Venstre taber næste valg

- Jeg kan godt se, at befolkningen udvikler sig i de kommende år og se, at der er et ønske om at følge med udviklingen på sundhedsområdet, siger Kristian Jensen til avisen og uddyber:

- Og jeg kan se, at der er behov for, at vi sikrer tryghed. Vi kan ikke negligere krav om stigende udgifter til politi og forsvar.

Ifølge Finansministeriet kræver befolkningsudviklingen med særligt flere ældre, at der tilføres flere milliarder til kommuner og regioner, hvis velfærden alt andet lige skal opretholdes på det nuværende niveau.

Kritik fra Liberal Alliance

Men det er meget dovent at forestille sig, at den eneste løsning vil være at tilføre flere penge til den offentlige sektor. Sådan lyder kritikken fra finansordfører Joachim B. Olsen fra regeringspartneren Liberal Alliance.

- Jeg synes, at det er en ærgerlig udvikling, når det er ret klart og velundersøgt, at der er et effektiviseringspotentiale i den offentlige sektor, siger han til Ritzau.

Ordføreren peger på, at der er et "kæmpe" potentiale i at konkurrenceudsætte flere offentlige opgaver, så den offentlige service kan fås til en bedre pris end i dag.

- Jeg siger ikke, at det er en let opgave. Det er en svær opgave. Men i stedet for at gøre det, som er rigtigt - og svært - så gør man det, der er lettest og tilfører flere penge.

- Jeg synes, at når der nu er et effektiviseringspotentiale, og man kan gøre nogle ting, sådan at man får mere ud af pengene, jamen så burde man gøre det, siger Joachim B. Olsen.

Kristian Jensen bedatterede i slutningen af juni med den Socialdemokratiske Mogens Jensen. Herunder kan du se en lille bid af debatten.

00:31

Velfærdsdebat, TV MIDTVEST, d. 19. juni 2018

Luk video

Du kan se hele debatten, hvis du klikker her.