Krisen trækker Danmark mere skævt

Svage kommuner har fået markant højere udgifter til passiv forsørgelse over de sidste tre år.

pengesedler_stak.jpg

Morsø Kommune har vundet en plads i en kedelig top 10. Kommunen ligger nemlig på en niendeplads over de kommuner, der har de største udgifter til passiv forsørgelse per indbygger i arbejdsstyrken.

Passiv forsørgelse dækker over eksempelvis kontanthjælp og førtidspension. Ydelser som i Morsø Kommune er steget med 75 procent over de sidste tre år, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som Ugebrevet A4 har analyseret.

I gennemsnit betaler Morsø Kommune 14.299 kroner per indbygger, når man måler udgifterne for perioden januar til august 2011. Den værst stillede kommune i landet er Lolland, hvor udgiften per indbygger er 20.510 kroner. Til sammenligning ligger Allerød Kommune på Sjælland bedst i top ti over de kommuner, der har færrest udgifter til forsørgelse i perioden. 4.438 kroner er det, kommunen betaler i forsørgelse per indbygger.

Behov for reform

De trængte kommuner får dækket nogle af udgifterne til forsørgelse via tilskud fra staten. Alligevel viser den skæve fordeling af udgifter, at der er behov for en udligningsreform, mener nogle af de værst stillede kommuner, Lolland, Ishøj og Langeland.

Ifølge Ugebrevet A4 er der politisk opbakning til at se nærmere på, om der skal ske justeringer i forbindelse med en udligningsreform for at undgå ting der er "åbenlyst uretfærdigt", som Indenrigsminister Margrethe Vestager formulerer det til nyhedsbrevet.

Se hele Ugebrevet A4's analyse her. Her kan du også se, hvor meget din kommune betaler for passiv forsørgelse af borgerne.