Krigsveteraner på pilgrimsvandring - de har det bedst i naturen

Det er mange år siden, flere af dem har været udsendt - alligevel er de stadig mærkede af oplevelserne.

01:55

Troels Høst Frederiksen var for 25 år siden udsendt til det tidligere Jugoslavien. Oplevelserne præger ham stadig. Se indslaget om veteranerne her. Video: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

12 veteraner fra Skive og Viborg - altså tidligere soldater der har været i international tjeneste - er i denne uge på pilgrimsvandring på Hærvejen.

På syv dage skal de gå 130 kilometer. De begyndte i Jelling i mandags og rammer efter planen domkirken i Viborg i morgen søndag.

Og der er en helt særlig grund til, at en rolig og alligevel udfordrende gåtur passer godt til soldaterne.

- Men ser, at rigtig mange veteraner har det allerbedst, når de er ude i naturen. Når de kan mærke, at der er en energi, der gør, at deres krop reagerer positivt, forklarer Harry Møller, der er støtteperson for veteranerne i Viborg kommune.

Han har arrangeret vandringen sammen med præst Steen Andreassen, og flere af deltagerne er så begejstrede, at de allerede har meddelt, at de er klar igen næste år.

Kan vågne flere gange om natten 

En af dem, for hvem turen giver god mening, er Troels Høst Frederiksen fra Viborg. I 1993 var udsendt til det tidligere Jugoslavien, og selv om det nu er 25 år siden, påvirker oplevelserne i det krigshærgede land ham stadig.

- Jeg har tit nætter, hvor jeg vågner 10 gange hver nat. Jeg har været igennem en behandling, men det ændrer folk resten af livet, fortæller han.

Og turen i den jyske natur sætter tanker i gang. 

- Jeg har fået grund til at tænke over, hvordan vi i dagligdagen lever sammen med andre mennesker. Og har brug for mere menneskekærlighed og omsorg, siger Troels Høst Frederiksen. 

  Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST