Krigsveteraner får hjælp i Holstebro

På soldaterhjemmet I Holstebro har de nu I to år forsøgt at stable krigsveteraner med fysiske eller psykiske mén bare en lille smule på benene. Nu får de hjælp fra staten.

VETERAN_RING.jpg

Alle partier med undtagelse af Enhedslisten er netop blevet enige om et nyt forsvarsforlig, der hvert år støtter krigsveteraner med 55 millioner kroner. Et af de steder, der får glæde af pengene er rekreationshjemmet i Holstebro.

- De siger faktisk om sig selv, at der er kun steder som det her eller kirkegården, siger Troels Moesgaard, der er leder af soldaterhjemmet i Holstebro.

Siden 2012 har veteranhjemmet forsøgt at hjælpe soldater, der er vendt hjem fra internationale missioner med fysiske eller psykiske skader. En af dem er 40-årige Ronnie Schmücker. Han lider af posttraumatisk stress.

- Det er den her angst for at dø. Det er noget af det, der for mig har været skelsættende, og det er også noget af det, der kører inde i mit hoved. Jeg er bare ikke færdig med den opgave dernede, siger han.

Selvmordstanker fyldte i hverdagen

Der kan bo fire veteraner på soldaterhjemmet ad gangen. Tidsperioden kan variere mellem en weekend og et år. For Ronnie Schmücker, der var udsendt i Jugoslavien i 1994 og Kosovo i 2012, var det altafgørende at få hjælp.

- Jeg sad bare og gloede ind i en computerskærm og forsøgte at nulstille min hjerne. Hvis man begynder at tænke, så er det eneste man tænker på, hvor jeg lige skal planlægge at hænge mig selv, siger han.

Siden 1991 har over 40.000 danske soldater været udsendt på internationale missioner. Udover Holstebro er der rekreationshjem i Aalborg og Høvelte på Sjælland. Endnu et er undervejs i Varde.  

Læs mere om veteranhjemmene i Danmark her

Se indslag med Ronnie Schmücker fra TV MIDTVEST 19:30 her:

4:37
I to år har soldaterhjemmet i Holstebro forsøgt at stable krigsveteraner med fysiske og psykiske skader på benene.