Flygtning fandt fodfæste: Krig og katedralskole formede Viborgs kommende popstjerne

Som barn af flygtninge var det ikke oplagt, at Damir Barimac skulle få succes i Danmark. Nu er han på kanten af et gennembrud indenfor musik.

Damir Barimac er født i Bosnien, men flygtede som 1-årig med familien til Viborg.
Damir Barimac er født i Bosnien, men flygtede som 1-årig med familien til Viborg.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup TV MIDTVEST

For enden af en stille villavej i Viborg ligger et parcelhus. Når man kommer ind bliver man budt på god, stærk bosnisk kaffe i små kopper. Det er her, at et af de måske kommende stjerneskud i dansk musik er vokset op.

Han skriver popsange om piger og fester. Emner som ligger langt fra hans families baggrund, der fortæller historien om en flugt fra den værste borgerkrig i Europa i det 20. århundrede.

Musik har været Damir Barimacs pejlemærke fra hans yngste år. Han kom til Danmark som et-årig, og allerede som tre-årig tæskede han løs på sit første trommesæt. Vel at mærke i det ni kvadratmeter store værelse som han boede på sammen med sin mor og far i flygtningelejren i Hald Ege ved Viborg.

Der er dokumentation for, at musik allerede fra Damir var helt lille fangede hans interesse.
Der er dokumentation for, at musik allerede fra Damir var helt lille fangede hans interesse.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup TV MIDTVEST

- Det er ret mærkeligt, at jeg kan huske så langt tilbage. Men jeg tror, at jeg var tre eller fire år, hvor jeg havde fået sådan et trommesæt. Jeg kan huske, at jeg var total vild med det, fortæller Damir, der er 27 år i dag.

Flygtede fra udrensning

Damir Barimacs forældre var unge, da de kom til Danmark. Gennem otte måneder var de flygtet op gennem Europa. Væk fra serbernes udrensning af Bosnien, hvor Damirs far havde været fængslet og hvor hans mor havde mistet sin lillebror. Ved en tilfældighed blev Viborg endestationen for deres flugt. Det sted, der blev begyndelsen på familiens nye liv.

- Det var som at kravle over en meget høj mur. Da vi kom til Viborg, var vi kommet over på den anden side. Endelig kunne vi begynde forfra. Skabe en ny tilværelse, fortæller Damirs far, Osman Barimac, i stuen, hvor kaffen varmer indefra og den knitrende brændeovn varmer udefra.

Damir Barimac producerer alt omkring sin egen musik. Fra vokaler til covers.
Damir Barimac producerer alt omkring sin egen musik. Fra vokaler til covers.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup TV MIDTVEST

Damir skabte sig en ny tilværelse med musikken. Først med trommesættet, siden med ukulele og guitar, og fra teenageårene med et musikprogram på computeren. Lag efter lag, beat efter beat støbte han grunden til en karriere, der i dag har gjort ham til et emne hos Danmarks Radios Karrierekanonen og plantet ham solidt på Spotifys playlister.

- Det har det været mit frirum i livet, at kunne udtrykke sig på den måde. Musikken har været omdrejningspunktet, det er den konstant, den altid har været der i mit liv, siger Damir, mens han tænder for sin bærbare computer og finder sin seneste produktion frem.

Du kan lytte til Jeys ”August Drømme” her.

Viborg i blodet

Damir Barimac bruger kunstnernavnet Jeys, og står selv for hele produktion af sangene, der kan tage fra en uge til flere måneder at producere. Musikken bliver lagt på lag for lag, vokalen indsunget og selv illustrationen på coveret bliver lavet af Damir. Teksterne er taget fra hans ungdom og opvækst, hvor han blandt andet fik sin studentereksamen fra Viborg Katedralskole.

- Jeg føler jo et eller andet sted, at alt hvad jeg er, er på grund af Viborg. Alle de oplevelser jeg har haft i mine teenageår, og da jeg var barn det har jo været her fra, fortæller Damir Barimac.

Damir spejder på søjlerne ude foran Viborg Katedralskole. En skole der har fostret en forfatter som Johannes V. Jensen og musikeren Sigurd Barrett. Nu er drengen, der fandt roen og tonen i Viborg klar til at gå i deres kunstneriske fodspor.

Du kan se hele TV MIDTVEST indslag med Damir Barimac i videoen herunder.

4:15
Se hele indslaget med Damir i denne video.