Kræver lovændring: Politiker vil beholde låste døre på institution

Et bosted ved Viborg har fået at vide, at de ikke må låse børnene inde. Men kommunens udvalgsformand nægter at fjerne låsene af hensyn til sikkerheden.

1:42
Se interviewet med Per Møller Jensen, som mener, at lovgivningen skal laves om, så der fortsat kan være lås på dørene på institutioner som Egeskovhus.

Striden om, hvorvidt der skal være lås på dørene på institutionen Egeskovhus i Hald Ege fortsætter.

Nu melder et byrådsmedlem ud, at Viborg Kommune har tænkt sig at ignorere den henstilling, som socialtilsynet er kommet med, hvor institutionen er blevet bedt om at fjerne dørlåsene.

- Jeg mener, at vi skal sidde henstillingen overhørig og bibeholde låsene. For mig og udvalget handler det primært om at sikre børnenes sikkerhed. Hvis børnenes sikkerhed med det funktionsniveau, de har, kræver, at vi skal gøre brug af låste døre, så mener jeg også, at det vil være af hensyn til børnenes tarv at have låste døre, siger Per Møller Jensen (Soc.dem.), der er formand for kommunens Børne- og Ungdomsudvalg.

Skærpet sikkerhed efter drukneulykke

Efter en ulykke sidste år, hvor en syvårig pige gik ud af institutionen og druknede i en lille sø omkring 100 meter derfra, blev sikkerheden skærpet på Egeskovhus. Alle udgange blev forsynet med lås, så de handicappede børn ikke kunne komme ud. Ifølge Socialtilsyn Midt er det dog ulovlig magtanvendelse, så institutionen har været nødt til at fjerne låsene igen - i hvert fald indtil videre.

- Jeg synes, at låsene skal sættes i igen. Man kan jo sige, at hvis der skete en lignende ulykke - gud forbyde det - ville folk så under henvisning til børns frie bevægelig sige, at det er prisen for at have en åben institution? Selvfølgelig er der ikke nogen, der ville det. Når vi har haft én tragisk hændelse, så skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at undgå en mere, siger Per Møller Jensen.

Bred opbakning til at holde dørene låst

Udvalgsformanden står ikke alene med sin holdning. I går kunne TV MIDTVEST fortælle, at de manglende dørlåse vækker bekymring både hos institutionens leder og hos mange af forældrene til de omkring 30 handicappede børn, der i perioder bor på Egeskovhus.

- Vi oplever det som meget utrygt. Vi vil jo gerne have, at vi kan sende vores børn afsted og så være sikker på, at der bliver passet godt på dem, siger Lene Svendsen, formand for forældrerådet på Egeskovhus.

Nu melder også lokalt folketingsmedlem Orla Østerby sig under fanerne.

- Når både personale, forældre og lokalpolitikere synes, at det er en dårlig idé at fjerne låsene, så er der et problem med lovgivningen. Det er helt sikkert en sag, som jeg vil gå videre med over for socialministeren, siger Orla Østerby (Konservative), som både er sit partis socialfører og samtidig sidder med i Social-, Indenrigs- og Børneudvalget.

Udvalgsformand: Reglerne er forældede

Man skal helt tilbage til Grundloven for at finde de paragraffer, der volder Egeskovhus problemer.

Der skal altså være en udgang til det fri - også for svært handicappede. Det siger loven. 

- Det skal være sådan, at børnene har en mulighed for at gå ud et sted, ellers ville man jo betragte det som en hermetisk lukket institution, hvor de jo faktisk er spærret inde, fastslår Ulla Bitsch Andersen, som er tilsynschef hos Socialtilsyn Midt.

Socialminister Mai Mercado (K) har tidligere givet udtryk for, at tiden er moden til at kigge på en eventuel lovændring, og i Viborg håber udvalgsformanden på, at der snart sker noget.

- Lovgivningen på området er forældet og trænger til at blive underkastet et kritisk blik i Folketinget. Der er et gammelt mundheld om, at når der er uoverensstemmelser mellem kort og terræn, så skal man følge terrænet. Her mener jeg, at vi skal kigge på børnenes sikkerhed frem for nok så flotte formuleringer i grundloven og andre steder omkring fri bevægelighed, siger Per Møller Jensen.

2:01