Kræfttjek giver falsk tryghed til mange kvinder

Meget tæt brystvæv giver både markant øget risiko for brystkræft og for, at kræften overses, viser forskning.

Kvinder med meget tæt brystvæv har cirka fem gange forhøjet risiko for at udvikle brystkræft. Arkivfoto.
Kvinder med meget tæt brystvæv har cirka fem gange forhøjet risiko for at udvikle brystkræft. Arkivfoto.

Kvinder med meget tæt brystvæv har cirka fem gange forhøjet risiko for at udvikle brystkræft. Samtidig opdages under halvdelen af disse kvinders kræftknuder, når man røntgenfotograferer deres bryster. Det skriver Jyllands-Posten.

Mammografiscreeningen fanger i gennemsnit 72 procent af alle de kræftknuder, som screenede kvinder har. Men den opdager kun 44 procent af kræftknuderne hos de titusindvis af kvinder med meget tæt brystvæv. Det viser et dansk studie fra Københavns Universitet og Rigshospitalet.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har cirka fire procent af alle kvinder mellem 50 og 69 år meget tæt brystvæv.

Cheflæge Niels Kroman påpeger, at screeningen kan give en falsk tryghed særligt for den gruppe af kvinder. Det meget tætte kirtel- og bindevæv betyder, at eventuelle kræftknuder på et røntgenbillede nemt kan gemme sig i brystets væv. Men gruppen af kvinder med meget tæt væv får ingen information om, at de både har markant øget risiko for at udvikle brystkræft og for at få kræften overset.

Det er kritisabelt, mener Karsten Juhl Jørgensen, konstitueret direktør i det nordiske Cochrane Center. Et stort antal kvinder kan derfor gå rundt med brystkræft, selv om de har fået besked om, at screeningen ikke viste tegn på brystkræft.

Særlig risikogruppe

Elsebeth Lynge, professor ved Københavns Universitet, er en af forskerne bag resultaterne. Ifølge hende er disse kvinder i en særlig risikogruppe.

- Det er bestemt ikke optimalt for en screeningsmetode, at den kun finder under halvdelen af de tilfælde, der er, siger hun til Jyllands-Posten.

Klinikchef på Rigshospitalets radiologiske klinik Ilse Vejborg deler bekymringen. Hun understreger dog, at det ikke er nytteløst i dag at blive mammograferet.

- Screening nedsætter brystkræftdødeligheden - også i gruppen af kvinder med tæt kirtelvæv - men ikke så meget som hos andre, siger hun.

Der er ifølge forskerne og Kræftens Bekæmpelse behov for at screene kvinder med meget tæt brystvæv mere intensivt. Men de påpeger, at der endnu ikke er tilstrækkelig forskningsmæssig viden om, hvordan et nyt individualiseret screeningsprogram bør være.