Kræftens Bekæmpelse: Rygestop på hospitaler kan ikke stå alene

For rygere kan en indlæggelse blive afgørende i forsøget på at kvitte smøgerne, siger Kræftens Bekæmpelse.

090127_cigaret.jpg

En indlæggelse på et sygehus kan for mange rygere være et vindue til at kvitte cigaretterne. Det sender derfor et positivt signal, at regionernes formand, Bent Hansen (S), ønsker at forbyde al rygning - både inde og ude - på hospitalerne.
    
Det siger projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, som dog kraftigt pointerer, at det ikke kan stå alene. Der er brug for rådgivning til de patienter, som ryger.
    
- Vi er fuldstændig enige i, at vi bliver nødt til at kigge på forebyggelse, hvis vi vil nå op på siden af vores nabolande i forhold til behandlingen af kræft. Vi kan ikke medicinere os ud af de problemer, vi har på sundhedsområdet, siger han.
    
- Men man skal ikke kun fokusere på, at folk ikke må ryge, når de er indlagt, men også på at de skal være røgfrie, når de kommer hjem igen, siger Niels Them Kjær.

Når folk er syge, er der stort fokus på at blive rask, og helbredet er i forvejen på dagsordenen. Derfor et det et godt tidspunkt at sætte ind mod tobaksrøg.
    
- En indlæggelse er en særlig chance for at blive røgfri. Groft sagt kan man sige, at folk holder folk op af ren dødsangst, siger Niels Them Kjær.
    
- Det er en skelsættende begivenhed, som gør det oplagt at holde op med at ryge, ligesom når man eksempelvis bliver forældre.
    
Det er afgørende at forklare patienter ned i detaljen, hvorfor det er vigtigt for dem at blive røgfri, fortæller han.
    
- Det er vigtigt, at det ikke bare bliver set som et forbud. Det har stor betydning for patienternes helbredelse, og det skal ikke opfattes som en klapjagt.
    
/ritzau/