Lars Krarup om sundhedsaftale: Kræftbehandling sikret i regionen

Borgmester i Herning, Lars Krarup (V), ser positivt på dele af regeringen og Dansk Folkepartis nye sundhedsaftale, selv om regionsråd nedlægges.

3:31
Hernings borgmester kalder sundhedsaftalen for langt bedre end udspillet

Borgmesteren i Herning, Lars Krarup (V), så frem til regeringen og Dansk Folkepartis sundhedsudspil med skepsis. Men den skepsis blev ændret til glæde. Krarups vigtigste tema i sundhedsudspillet - at få kræftbehandling til at blive i regionen - blev nemlig opfyldt.

- Mit vigtigste tema har været at få sikret kræftbehandling i Midt- og Vestjylland, og det står på side 46 helt præcist i udspillet, at man nu har sikret strålebehandling i Gødstrup, siger Lars Krarup til TV MIDTVEST tirsdag aften.

Borgmesteren havde frygtet, at der ikke ville blive lyttet til den kritik, regeringen og Dansk Folkeparti havde fået, før det endelige udspil kom. Her var der især fokus på, om kræftbehandling ville forlade regionen, men det kommer den altså ikke til.

Regionsråd nedlægges

Borgmesterens bekymring har været, at nedlæggelsen af regionsrådene ville føre til, at løftet om fortsat kræftbehandling i regionen også ville blive nedlagt.

- Helt konkret har min største bekymring gået på, om vi skulle miste kræftbehandling. Fordi i det (sygehus, red.), der bliver bygget i Gødstrup, der har man i første omgang valgt at sige, at kræftbehandlingen ikke bliver flyttet med, men at den ville komme i en senere fase fra de almindelige anlægsbudgetter fra regionerne, siger han.

Lars Krarup er ikke den eneste, der gav sundhedsaftalen en kølig modtagelse. Også næstformand hos Venstre i Midtjylland, Tage Rækby, ser udfordringer, fordi han mener, at der vil ske en stor centralisering af beslutningerne, så de flyttes fra nærområderne til de større byer. 

- Det hele vil blive styret fra Aarhus eller fra København, siger Tage Rækby til Jyllands-Posten.

Samme frygt havde Lars Krarup.

- Min frygt jo i meget høj grad gået på, at det løfte kunne forsvinde i de centrale regneark rundt omkring i nogle embedsværk.

Men sådan gik det ikke, og det glæder Herning-borgmesteren.

Lyttet til bekymring

For den nye sundhedsaftale har flere punkter, hvor der er blevet lyttet i højere grad end tidligere.

Det slår Lars Kraup fast.

- Jeg synes, at det, der kommer i udspillet fra regeringen og Dansk Folkeparti bærer præg af, at det er klart bedre, end det var tidligere, og det bærer også præg af, at der er blevet lyttet til de bekymringer, der har været. Så det, synes jeg helt bestemt, trækker i den rigtige retning.