Kortuddannede kender ikke kræftsymptomer

Danskere med korte uddannelser og lave lønninger kender mindre til de vigtigste tegn på kræft, end folk med længere skolegang. Derfor har Kræftens Bekæmpelse og 3F indgået et samarbejde, der skal udbrede kendskabet.

kraeftbirn.jpg

Danske kræftpatienter lever ikke lige så længe som kræftpatienter i de lande, vi sammenligner os med. En af grundene er, at danskere venter for længe med at gå til lægen, hvis der opstår symptomer på kræft. En ny rundspørge viser, at kun godt fire ud af ti kortuddannede kender nok til symptomerne.

- Det skal vi have lavet om på. For der er rigtigt mange liv at redde. Derfor har Kræftens Bekæmpelse som noget nyt indgået et samarbejde med 3F, for at få fagforeningens medlemmer til at gå tidligere til læge. Alene det kan redde mange liv, siger Frede Olesen, der er formand for Kræftens Bekæmpelse.

Mænd går ikke til læge

Det samarbejde kom fredag til Holstebro, hvor både Kræftens Bekæmpelse og 3F besøgte jernstøberiet Valdemar Birn. De skulle informere om sygdommen.

- Det er herude den typiske målgruppe er. Det er mænd med stort M, og det er en målgruppe som har svært ved at gå til læge. De tænker, at hvis det kan komme af sig selv, så kan det også gå af sig selv, siger Nikita Ellebæk der er frivillig i Kræftens Bekæmpelse.

Man glemmer det

Og de foromtalte mænd tog godt imod den løftede pegefinger, og opfordringen til at holde øje med symptomer på kræft.

- Jeg synes det er en rigtigt fin måde at gøre det på. For vi går måske og glemmer det lidt selv, selvom vi hører om det i aviserne og nyhederne, siger Ib Sandholm der arbejder på Valdemar Birn.

Jo før kræft opdages, jo bedre chancer er der for at blive helbredt. Ifølge Kræftens Bekæmpelse kunne vi f.eks. hvert år redde knap 400 menneskeliv, hvis sygdommen blev opdaget tidligere.

Klik her for at se syv tegn på kræft, som du skal holde øje med.