Kortere skolevej skal give flere faglærte

Nye uddannelser skal placeres tættere på provinsen, så geografisk afstand ikke bliver en hindring for at unge kan gennemføre en erhvervsuddannelse.

studerende150713.jpg
Foto: Arkiv

Nye uddannelser skal placeres tættere på de unge i provinsen, så geografisk afstand ikke bliver en hindring for at unge kan gennemføre en erhvervsuddannelse. Det mener Danske Regioner, som torsdag præsenterede 10 forslag til, hvordan Danmark kan sikre flere faglærte i fremtiden.
    
Det skriver Ugebrevet A4.
    
Ifølge Karin Topsø Larsen fra Center for Regional- og Turismeforskning spiller afstand en stor rolle, når unge skal vælge uddannelse, og mange falder fra, hvis skolevejen er for lang.
    
- En stor del af de unge orienterer sig meget lokalt, når de skal vælge en ungdomsuddannelse. Hvis man vil sikre, at der også er adgang til faglært arbejdskraft i fremtiden, er det vigtigt, at man også kan tilbyde grundforløb uden for de større byer, siger hun til Ugebrevet A4 med henvisning til, at Danmark ifølge prognoser kommer til at mangle titusindevis af brolæggere, industrioperatører og andre faglærte om blot 10 år.
    
Norddjurs og Syddjurs kommuner har erfaret, at afstand til uddannelsen er afgørende for de unge. I 2013 blot var 7 unge fra de to kommuner, som tog grundforløbet ’Mad til mennesker’, som er første trin i uddannelsen af detailslagtere, tjenere og kokke, men som kun blev udbudt i Aarhus, som er op til 70 kilometer væk fra nogle af Djurslands unge.
    
Derfor oprettede man det samme grundforløb i Grenaa og kunne i august 2014 byde hele 42 nye elever velkommen. Elever, som ellers havde risikeret at ende på kontanthjælp og uden uddannelse, vurderer direktør Ole Svit i uddannelsesinstitutionen Viden Djurs.
    
Frederikssund Kommune håber, at man kan på samme måde kan få flere unge til at blive faglærte. Tre erhvervsskoler har nemlig søgt om lov til at oprette grundforløb til blandt andet tømrer, elektriker og vvs’er i Frederikssund by. Bliver uddannelserne til virkelighed, vil de blive en del af Campus Frederikssund, hvor man også finder blandt andet gymnasium og HF. Borgmester John Schmidt Andersen (V) håber, at det kan friste nogle af gymnasieeleverne.
    
- Hvis nogle af dem kan mærke, at gymnasiet ikke rigtig er noget for dem, bliver det altså fedt, hvis de bare kan gå 200 meter ned af gaden og se, hvad en erhvervsuddannelse kan tilbyde. Det kommer til at være helt tydeligt, at der også er andre gode valg end gymnasiet, siger borgmester John Schmidt Andersen til Ugebrevet A4.