Kontanthjælpsloft: Flere midt- og vestjyder kan ikke klare huslejen

Boligselskaber i både Herning, Holstebro og Viborg frygter, at flere af deres lejere vil få svært ved at betale huslejen.

Bolig
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Mange går en usikker tid i møde, når det kommer til økonomi. Den 1. oktober trådte regeringens nye kontanthjælpsloft i kraft, hvilket betyder der nu er en grænse for, hvor meget man kan få i offentlig støtte, når man er på kontanthjælp.

I alt betyder det færre penge til 33.000 kontanthjælpsmodtagere. Nogle af dem bor her i landsdelen, og her er boligselskaberne nervøse for, hvad den mindskede indkomst kan have af konsekvenser.

- Man skal jo betale sin husleje for at bo i sin bolig, og det kan der godt være flere, der ikke kan. Det er vi oprigtigt nervøse for, siger Grethe Hassing, der er direktør i Boligselskabet Viborg.

Boligselskabet Viborg har derfor selv valgt at finansiere en økonomisk rådgiver til lejerne i foreningens over 3.000 boliger.

- Det er vores helt klare vurdering, at økonomisk rådgivning hjælper rigtig meget. Vi tror, at det virkelig har en god effekt, siger Grethe Hassing.

Rådgivningen skal langt hen af vejen forsøge at tage problemet i opløbet.

2.500 kroner mindre

34-årige Karina Hedegaard fra Silkeborg er en af de mange tusinder, der har svært ved at få pengene til at slå til..

- Det er frustrerende og stressende ikke at vide, hvad vi skal gøre, og hvad fremtiden vil bringe, siger Karina Hedegaard.

Hun har de sidste ti år været på kontanthjælp, og hun troede, at lavpunktet var nået. Men 1. oktober blev det værre.

- Vi har kun råd til at dække faste udgifter som husleje og forsikringer. Ingen mad, ingen tøj, ingen gaver, ingen transport, ingen tandlæge, ingen medicin, fortæller Karina Hedegaard.

De nye kontanthjælpsregler betyder, at hun ikke kan få ligeså meget i boligsikring, som hun har været vant til. Derfor mister hun cirka 2.500 kroner i måneden.