Konservative: Rul besparelser på forsvaret tilbage

De Konservative vil genforhandle det tre år gamle forsvarsforlig og dermed sløjfe besparelser i både forsvaret og beredskabet.

Soldater i aktion.jpg

I 2012 blev både regeringen, Venstre, DF, Liberal Alliance og de Konservative enige om at indføre besparelser i forsvaret på 2,7 mia. kroner som en del af forsvarsforliget fra 2013-2017. Men nu vil Konservative have aftalen lavet om.

Jo før, jo bedre, pointerer partiformand Søren Pape Poulsen. Kravene står øverst på en kommende borgerlig regerings to-do-liste, understreger han.

- Siden forsvarsforliget fra 2012 har verden forandret sig. Den virkelighed, vi skal forholde os til nu, er en Vladimir Putin, der øger sine forsvarsbudgetter voldsomt og opfører sig aggressivt over for sine naboer og annekterer Krim.  Og senest har vi set en Putin, der simulerer luftangreb mod Bornholm. Så er vi nødt til at sætte hælene i. Konkret ønsker vi at styrke forsvaret med én milliard kroner ekstra frem til år 2020, siger Søren Pape Poulsen.

Pengene skal ifølge partiformand Søren Pape Poulsen bruges på at styrke eksempelvis missilforsvaret på flåden, specialstyrkerne og investere i landbaseret antiluftskyts. Ifølge formanden vil det betyde bevaring af arbejdspladser i både Skive og Karup.

Forsvarsekspert: En milliard batter ikke meget

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, nytter det ikke noget at bruge ekstra penge på at styrke det danske nærforsvar, hvis vi skal værne os mod eksempelvis Vladimir Putins Rusland.

- Tror man, at russerne vil holde op med at provokere os, fordi vi begynder at lave øvelser på Bornholm? Vi kan investere herfra og til evigheden og stadigvæk ikke være i stand til alene at forsvare Danmark, siger han og fortsætter:

- Vi bliver derimod nødt til at tænke det danske forsvar ind i en ramme, hvor man også ser på, hvad de andre lande i Østersøen har, siger Peter Viggo Jakobsen til DR Nyheder.

Konservative vil også have varslede besparelser i beredskabet trukket tilbage. I forhold til det civile beredskab skal besparelser for i alt 575 millioner kroner annulleres, kræver partiet.

- Landet over står dygtige mennesker, soldater og øvrige ansatte i forsvaret og hjemmeværnet med over 15.000 frivillige landet over parate til at forsvare landet, eftersøge forsvundne personer, inddæmme oliespild i det danske farvande, bygge diger i tilfælde af oversvømmelser og hjælpe personer i havsnød. det er helt nødvendigt, at vi ruller besparelserne tilbage, hvis vi skal forsvare Danmark mod såvel trusler udefra og indefra, siger den konservative formand.

Opdateret 12.56