Konservative forventer store ting i naturpakkeudspil

På tirsdag fremlægger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) regeringens udspil for blå blok.

Mark

Efter balladen omkring landbrugspakken har De Konservative store forventninger til det udspil til en naturpakke, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kommer med på tirsdag. Det siger Mette Abildgaard, miljø- og klimaordfører (K).

- Jeg forventer, at ministeren fremlægger et udspil, som kompenserer en del af den ekstra udledning af kvælstof, der kommer, siger hun med henvisning til den omdiskuterede landbrugspakke, som øger kvælstofudledningen.

- Og jeg forventer, at der bliver tilført nye penge til naturpakken, så det ikke bliver taget ud af den eksisterede ramme på 89 millioner kroner, siger Mette Abildgaard.

De Konservative kræver, at naturpakken udleder 624 tons mindre kvælstof i 2017 og 2018. Der skal komme en reducering i 2017, mens det miljømæssigt skal gå i nul i 2018. Esben Lunde Larsen vil dog ikke garantere, at partiet får opfyldt sit krav. Han har indtil videre tilkendegivet, at De Konservative vil blive imødekommet i regeringens udspil.

Under dramaet om landbrugspakken i februar blev den daværende miljøminister, Eva Kjer Hansen (V), kritiseret fra flere sider for at have pyntet på landbrugspakkens miljøregnskab. De Konservative udtalte mistillid til Eva Kjer Hansen, som efter megen dramatik forlod sin ministerpost.

Mette Abildgaard forventer i forbindelse med naturpakken mere fred i borgerlige lejr efter balladen omkring landbrugspakken, hvor både Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti rystede på hovedet af De Konservative.

- Vi har haft et godt forløb med den nye minister, siden han trådte til. Derfor ser jeg også frem til disse forhandlinger med relativ stor fortrøstning.

- Det vil undre mig meget, hvis ministeren spiller ud med noget, som er helt ude af kontekst i forhold til det, vi har spillet ud med, siger hun.

Men hvad gør De Konservative, hvis ikke Esben Lunde Larsen leverer varen? Det scenarie er uaktuelt lige nu, mener Mette Abildgaard.

- Vi har et meget stort ønske om en reduktion i 2017 og et meget stort ønske om at gå i nul i 2018. Det er det udspil, vi er kommet med, og det er det udspil, som fik ministeren til at sige, at han stiller sig bag vores ønsker.

- Vi må se, hvilke virkemidler han foreslår, og vi må se, hvad det så giver i reducering af kvælstofeffekten. Jeg er ikke i tvivl om, at ministeren ved, at vi mener det her ganske alvorligt, siger hun.

/ritzau/