Konservative fik mest sponsorstøtte for hver stemme

Med 169 private støttekroner pr. stemme er Det Konservative Folkeparti det parti, der modtog klart mest støtte set i forhold til antal stemmer.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen.
De Konservatives formand Søren Pape Poulsen.

Det Konservative Folkeparti modtog knap 169 kroner i private bidrag, for hver stemme partiet fik ved valget til Folketinget i 2015.

Dermed ligger Søren Pape Poulsens tropper suverænt i spidsen som det parti, der modtog flest private støttekroner pr. stemme.

Til sammenligning modtog Socialdemokratiet cirka 12 kroner for hver stemme på partiet, mens Dansk Folkeparti fik under 2,50 kroner pr. stemme.

Det viser en opgørelse foretaget af Avisen.dk. Opgørelsen bygger på alle partiers årsregnskaber for valgåret 2015, som Avisen.dk har indsamlet.

De mange millioner i partistøtte havde stor betydning for de Konservative ved valget i 2015. Det vurderer ekspert i partistøtte og forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Det ville virkeligt have været svært for de Konservative, hvis de ikke havde fået de her penge fra deres netværk i 2015. Pengene var uden tvivl en vigtig redningsplanke for det kriseramte parti, siger Roger Buch.

Promovering af partiet

Ifølge Det Konservative Folkepartis regnskab for 2015 modtog partiet i alt 19,9 millioner kroner i private bidrag fra blandt andre privatpersoner, virksomheder og fonde.

Normalt bruger partierne mindst alle de private bidrag i et år med folketingsvalg på promovering af partiet. Sådan var det også hos Konservative, har partiet erkendt.

Hvis man tager den private partistøtte til Konservative og dividerer med antallet af stemmer på partiet ved valget til Folketinget, brugte partiet knap 169 private støttekroner for at hive bare én stemme hjem ved valget. Langt mere end Folketingets øvrige partier.

Det parti, som opgjort på denne måde, brugte næstflest penge ved valget er Radikale. Radikale modtog 69 kroner i private bidrag pr. stemme - altså under halvt så meget som de konservative.

Hos de Konservative er man stolte af, at man i 2015 kunne få private donerer til at spytte 19,9 millioner kroner i partikassen.

Og selv om Konservative gik tilbage ved valget, så er de mange sponsor-kroner ikke forspildt eller brugt dårligt. Det mener de Konservatives partisekretær, Søren Vandsø.

- Situationen med vores parti er jo velkendt. Siden Søren Pape Poulsen er kommet til som formand, så har vi lavet en ny start for Det Konservative Folkeparti, siger Søren Vandsø, og fortsætter:

- Vi ville selvfølgelig gerne have haft flere stemmer ved valget i '15, men jeg tror ikke, at vi er dårligere til at få noget ud af pengene, for jeg tror sådan set ikke, at man kan købe stemmer på den måde. Og heldigvis for det, siger han til Avisen.dk.

Med til billedet, af hvor meget et parti bruger på at føre valgkamp, hører også, at partierne kan bruge den offentlige partistøtte og kontingenter fra medlemmerne på at promovere sig selv.

Især den offentlige partistøtte udgør mange penge for partierne. Eksempelvis fik Dansk Folkeparti i 2015 13,3 millioner kroner i offentlig partistøtte, mens partiet kun modtog 1,9 millioner kroner i private bidrag.