Konkurs seks gange: Alt for let at starte igen

Sidste gang efterlod han kreditorerne med en gæld på over 40 millioner kroner. Men efter et halvt års fængsel bygger Jørgen Dyhrberg nu igen. Denne gang som ansat i et andet firma.

9:17
Se Indblik Søndag her.

Lidt uden for Randers er Jørgen Dyhrberg i gang med at støbe fundamentet til 11 rækkehuse. Efter seks måneder i det åbne fængsel Kragskovhede og yderligere seks måneder i Kriminalforsorgens pensionat, er han nu glad for at være i gang igen.

- Det er rart at være kommet på den anden side af det lort, der skete. Så man kan komme videre med sit liv, indleder han.

- Der er mange, der har ondt i røven over det, der skete dengang. Men det sker jo tit. Der er mange bygmestre, der må dreje nøglen, og så kommer de igen tre-fire-fem måneder senere.

Dømt for mandatsvig
Officielt har Jørgen Dyhrberg ikke bygget noget siden 2011. Her ramlede det endnu en gang for et af hans byggefirmaer. Denne gang endte det ikke kun med konkurs. I stedet blev det en årelang retssag.

Oktober 2014 stadfæstede Landsretten i Viborg byrettens tidligere dom. Jørgen Dyhrberg blev idømt to år og ni måneders fængsel for mandatsvig af særlig grov karakter for 10 millioner kroner.

Åndssvag lovgivning
Når Jørgen Dyhrbergs ser tilbage, så har han kun hovedrysten til overs for den danske konkurslovgivning.

- Lovgivningen er i bund og grund åndssvag. Men jeg kan da godt forstå, at folk benytter sig af loven, når den nu, som den er, siger han og fortsætter

- Du kan lukke et selskab den ene dag, og så kan du starte op igen dagen efter igen i et andet selskab. Og hvis du laver et IVS (iværksætterselskab red.) - som der nu også er kommet frem - så risikerer du kun at miste én krone. 

Jørgen Dyhrbergs fodlænke.
Jørgen Dyhrbergs fodlænke.

Fradømt al ledelsesret
Jørgen Dyhrberg er i dag som 55-årig fradømt enhver ret til at eje eller indgå i nogen form for ledelse af en dansk virksomhed. Men en gammel ven fra Århus har løst den knude ved ”kun” at udnævne Jørgen til ”leder” af byggepladsen udenfor Randers.   

- Jeg er kun byggeleder, og så skal jeg støbe fundamenterne. Jeg ansat af ham jeg kender, men jeg skal stå for det hele her på pladsen, siger han.

Arbejdet på byggepladsen kom belejligt efter Jørgen Dyhrberg siden januar har arbejdet som vicevært i Roslev, hvor han også har boet siden løsladelsen.

-Jeg havde ikke regnet med, jeg skulle i gang med at bygge mere. Men når en gammel cirkushest lugter savsmuld, så skal der ske lidt igen. 

Janteloven i Skive er grim
Det er langt fra alle på Skive-egnen, der har tilgivet Jørgen Dyhrberg.

- Janteloven er grim i Skive. Når man er gået på røven, så er der mange, der er misundelige og har ondt i røven, siger han og konstaterer:

- De fleste i Skive vil ikke røre mig med en ildtang. Kun to af mine tidligere ansatte hilser på mig. Alle andre ser mig slet ikke.

 

Angrer ikke
På trods af sine tidligere kriminelle handlinger, synes Dyhrberg ikke han bliver behandlet fair af omgivelserne efter han er en fri mand igen.

- Jeg har fået og taget min straf. Så må det være det. Så har vi vel alle sammen ret til at komme videre med vores liv, spørger han.

Jørgen Dyrberg indrømmer dog gerne, at man kan angribe hans moral.

- Jeg har gjort hvad jeg har gjort. Men nej, jeg angrer ikke. For jeg mener i princippet ikke, at den dom jeg har fået, den er rigtig.

Hører intet fra kreditorerne
Jørgen Dyhrberg var en af de milliontabsgivende kunder, der endte med at koste Morsø Bank livet. Resterne af banken ligger i dag i det statsejede ”skraldespandsselskab”, Finansiel Stabilitet. Her skylder Dyhrbergs stadig mange penge.

- Finansiel Stabilitet skylder jeg nok 30-40 millioner. Men jeg har intet hørt fra dem siden 2009.

Jørgen Dyhrberg har også et million-udestående med Skat.

- Jeg skylder dem cirka to millioner kroner, men Skat kan du jo ikke komme i kontakt med, forklarer han. 

Alt for nemt at låne
Jørgen Dyhrberg mener i bund og grund at hans bank selv var medvirkende til at det hele udviklede sig som det gjorde. Banken oversatsede ifølge Dyhrberg.

- Da jeg startede op i Spar Mors, der spurgte jeg om en kredit på 200.000, og jeg fik en på 500.000. Et halvt år efter var kreditten på to millioner. Det var alt for nemt.

- De vidste jo, at jeg ingen sikkerhed havde af nogen som helst art. Ikke  andet end mit blanke ansigt.

Masser af sorte penge
Jørgen Dyhrberg blev i byretten dømt for mandatsvig. Blandt andet fordi han skulle have brugt lånte penge på andet end det, han havde aftalt med banken. Landsretten stadfæstede dommen. Men Dyrberg har aldrig indrømmet, at han skulle have begået mandatsvig.

- Jeg er bitter på det danske retssystem. Jeg er blevet dømt på noget jeg ikke har gjort. Så skulle jeg måske have været dømt for noget andet.

Hvad skulle du have været dømt for?

- Sorte penge. Jeg har lavet massevis af sorte penge, Men jeg har bare brugt dem på minemedarbejdere og på mine underleverandører. Jeg brugte dem sgu ikke selv.

Hjernen skulle på plads
Jørgen Dyhrberg føler sig, som han selv siger, ”stadig langt fra på toppen”. Han har under vejs både været omkring kontanthjælpssystemet og været indlagt på psykiatrisk afdeling.

- De skulle lige have hjernen på plads igen, siger han med et skævt smil.

Nu vil han efter eget udsagn gerne mødes med sine kreditorer for at indgå en aftale.

- Jeg vil forsøge at komme ud af min gæld. Og jeg har et møde næste uge med en advokat. Nu er det jo næsten ti år siden det hele ramlede. Noget af det er forældet. Men så må vi se om vi kan finde ud af noget med det sidste.