Kongresdeltagere til S-top: Vi skal tage imod kvoteflygtninge

Vi kan ikke redde hele verden. Men det betyder ikke, at vi ikke skal redde nogen, lyder det på S-kongres.

Flere socialdemokrater vil have, at Danmark tager imod kvoteflygtninge.
Flere socialdemokrater vil have, at Danmark tager imod kvoteflygtninge.
Foto: Scanpix/ Henning Bagger

Humanisme, solidaritet og retfærdighed går dårligt hånd i hånd med at bakke op om en beslutning, der betyder, at Danmark ikke tager imod nogle af verdens allersvageste flygtninge.
    
Sådan lyder det søndag morgen på den socialdemokratiske kongres i Aalborg, hvor spørgsmålet om kvoteflygtninge er til debat.
    
- Vi skal holde den internationale fane højt, siger Henrik Lüth fra Aabenraa.
    
- Vi er et humanistisk parti, der skal tage de forpligtelser på os. Vi skal være klar til at kunne tage imod 500 af de dårligst stillede flygtninge. Det skal vi bare kunne klare, Mette, siger han til sit partis formand, Mette Frederiksen.
    
Han understreger ligesom flere andre talere, at han ikke blot taler på egne vegne, men er blevet bedt om af sine partifæller hjemme at tage spørgsmålet op.
    
Byrådsmedlem og formand for Roskilde-kredsen Daniel Prehn går i rette med partiledelsens argument om, at det set på verdensplan ikke gør den helt store forskel, om Danmark tager imod 500 flygtninge, som det har været praksis tidligere.
    
- Jeg er sikker på, at det betyder alverden for den enkelte kvoteflygtning at komme til Danmark til tryghed, siger han.
    
Finn Østergaard fra Haderslev mener, at partiets linje er i strid med de værdier, der fremgår af det nye principprogram, som partiet skal vedtage senere søndag.
    
- Der hopper kæden af. For igen følger vi laveste fællesnævner. Vi nægter at hjælpe de svageste af de svageste, siger han.
    
- Vi vender ryggen til verden på et tidspunkt, hvor flere end nogensinde er på flugt, siger Özkan Kocak fra Sundbyøsterkredsen.
    
Tommi Falk Petersen fra Aakirkeby mener, at Socialdemokratiet ved at nærme sig Dansk Folkeparti er med til at gøre partiet "stuerent", som han siger med reference til et berømt citat af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).
    
- Vi må spørge os selv, om det er stemmerne værd, hvis vi mister os selv. Vi kan ikke redde hele verden. Men det betyder ikke, at vi ikke skal gøre et forsøg, siger han.
    
Udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) har op til kongressen givet udtryk for, at han godt forstår bekymringen. Det er et dilemma, anerkender han. Men Henrik Andersen fra Thisted efterlyser en klar kursændring.
    
- Baglandet derhjemme synes, det er et uanstændigt forslag. Og jeg kan oplyse, at det allerede har kostet et medlem. Måske er der en opblødning på vej. Men jeg synes, at vores formand, Mette, skulle tage afstand fra den idé, siger han.
    
/ritzau/