Konfirmation: Når far er fuld

Det skulle være en glædens dag, men for børn af alkoholiske forældre kan konfirmationen være forbundet med både svigt og sorg.

2:03
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

Selv om Josefine Vesterherup i dage er blevet 22 år, så husker stadig tydeligt, at hendes alkoholiske far ikke dukkede op til hendes konfirmation.

- Han måtte godt komme, men jeg ville rigtigt gerne have, at han gav en undskyldning, for det han havde sat os igennem som familie. Og den gang ville han ikke undskylde, for han kunne ikke se, hvad han havde gjort galt, fortæller Josefine Vesterherup.

Hos organisationen TUBA, der hjælper unge fra familier med alkoholmisbrug, mærker de hvordan mange unge bliver klemt netop når der er konfirmation.

- Vi mærker, at de unge kommer og har brug for hjælp både før konfirmationen, men også efter, siger regionsleder Pernille Rodbjerg, TUBA Midt/Nord.

- De har måske haft en oplevelse af en forældre, der har været pinlig, har været for fuld og på en eller anden måde ødelagt den fantastiske dag, som de skulle have, siger Pernille Rodbjerg.

Josefine Vesterherup er en af de unge, der i dag er i terapi hos TUBA. Fordi hun forlangte en undskyldning af sin far, så dukkede han slet ikke op til konfirmationen.

- Så manglede der bare stadigvæk, at jeg også havde begge mine forældre med, og jeg havde hele familien med ligesom alle de andre havde. Så det var helt sikkert svært at se, at de andre kunne blive fejret af begge deres forældre, og det kunne jeg bare ikke, siger Josefine Vesterherup.

Rådet fra TUBA til unge, der er nervøse for alkoholiske forældre til konfirmationen, er at gøre det samme, som Josefine Vesterherup gjorde - nemlig at tage afstand fra misbruget. 

- Jeg synes, det vigtigske er at gøre op med sig selv, hvad er det for en dag, man selv ønsker, siger Josefine Vesterherup.

I dag snakker Josefine Vesterherup regelmæssigt med sin far, men kun når hun selv har lyst.