Fibernetaftale i Ringkøbing-Skjern er konkurrenceforvridende

Regeringen vil have Ringkøbing-Skjern Kommunes aftale om fiberbredbånd med Energi Midt undersøgt. - Det er ulige konkurrence, lyder kritikken.

161015Fibernet.jpg

Venstres it- og teleordfører Torsten Schack Petersen retter onsdag skarp kritik mod Ringkøbing-Skjern Kommunes planer om fiberbredbånd til alle kommunens husstande. Det skriver DR Midt- og Vest.

Kommunen har lavet en aftale med udbyderen Energi Midt, som ordføreren nu vil have undersøgt. Det skyldes, at en kommune ikke må konkurrere med private udbydere af bredbånd.

- Som gode venstrefolk er vi jo ikke interesserede i, at vi skal bruge offentlige penge til at udkonkurrere et privat selskab, siger Torsten Schack Petersen til DR Midt- og Vest.

Ringkøbing-Skjern Kommune har skudt 70 millioner kroner i aftalen med Energi Midt om at levere fiberbredbånd til alle kommunens husstande.

Før en kommune må bruge skattekroner på at udbygge bredbånd, skal der ifølge EUs regler ske en kortlægning og høring blandt andre selskaber på markedet.

Privat selskab tilbyder bredbånd

Regeringens it- og teleordfører henviser til det private selskab AirNet. Selskabet har klaget over, at Ringkøbing-Skjern Kommune har indgået en fiberbredbåndsaftale med Energi Midt for offentlige midler, når AirNet selv tilbyder trådløst bredbånd til kommunen.

- Kommunen har ikke overholdt loven og været ude og kigge efter, hvilke udbydere der var i området, siger den tekniske direktør i AirNet, Søren Jørgensen.  

Han henviser til, at AirNet allerede for halvandet år siden søgte om at få sat en mast op uden for Hvide Sande. Direktøren mener, at kommunen derfor godt ved, at selskabet allerede har mange kunder.

- Kommunens aftale med Energi Midt vil give ulige konkurrence, så det vil noget. Vi skal tjene vores penge selv, mens Energi Midt får dem foræret, siger direktøren.

Borgmester undrer sig over kritikken

Venstre-borgmesteren i kommunen, Iver Enevoldsen, er uforstående over for kritikken.

- Vi har kørt det i udbud helt efter bogen. Vi har været i tæt dialog med både Erhvervsstyrelsen og advokatfirmaer for at være helt sikre på, at det nu også var i overensstemmelse med lovgivningen og EU-reglerne, siger han til DR Midt- og Vest.