Kommunerne i Midt- og Vestjylland skal producere mere

Analyse fra Dansk Byggeri viser, at kun Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern har vækst. De resterende kommuner i landsdelen ligger under gennemsnittet.

20142908_westpack.jpg

Nogle steder er vækst en del af hverdagen, men i flere kommuner i Midt- og Vestjylland kan den være svær at skimte ude i horisonten. En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at det kun er Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern, som har gang i hjulene, mens de resterende seks kommuner Midt- og Vestjylland har et BNP, der ligger under landsgennemsnittet.

I gennemsnit er kommunernes bruttonationalprodukt, BNP, per indbygger cirka 340.000 kroner, men i Midt- og Vestjylland ligger kun Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern over gennemsnittet, mens Struer, Skive, Viborg, Holstebro, Herning og Lemvig alle er under gennemsnittet. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

- Vi må konstatere, at alt efter hvor du bor, arbejder eller driver virksomhed, er der stor forskel på, hvor lys fremtiden ser ud. Midt- og Vestjylland klarer sig bedre end deres rygte, men der er for få kommuner, som trækker væksten, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl, og uddyber:

- Bruttonationalproduktet giver en god fornemmelse af, hvor mange varer der bliver produceret og solgt og dermed hvor meget lokal aktivitet, der er. Hvis Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern skal holde dampen oppe, så er det vigtigt, at det også i fremtiden er nemt for virksomhederne at få den arbejdskraft, de har brug for.

Men det kan blive en udfordring i Midt- og Vestjylland, der blandt andet har mange førtidspensionister forhold til antallet af indbyggere, og der flytter løbende flere førtidspensionister til.

- Når de lokale virksomheder skal finde medarbejdere, er det sværere, hvis en stor del af tilflytterne er førtidspensionister, der ikke kan arbejde. Det kan i sidste ende presse virksomhederne til enten at flytte, lukke eller ansætte udenlandsk arbejdskraft, hvis de ikke kan finde de rigtige medarbejdere, siger Louise Pihl og peger på, at kommunerne har brug for hjælp fra Christiansborg, hvis de fremover skal kunne skabe lokal vækst og fremgang:

Se hvor stort bruttonationalproduktet er i din kommune her.

- Det er simpelthen nødvendigt, at politikerne på Christiansborg laver reformer, der sikrer, at flere skifter offentlig forsørgelse ud med et arbejde, for ellers ender særligt yderområderne med at blive et sted, hvor der kommer flere førtidspensionister til og færre unge bliver boende, siger Louise Pihl.

Læs analysen "Vækst og velstand i Danmark" her.