Kommuner vil standse svineri i parker

Forældrene skal på banen for at få sat en stopper for unge, der efterlader affald i parker.

Ved Viborg Kommune vil de have, at forældrene tager en snak med deres unge mennesker.
Ved Viborg Kommune vil de have, at forældrene tager en snak med deres unge mennesker.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Dejligt er det, når solen skinner, og folk hygger sig sammen i byernes parker og grønne områder. Knapt så dejligt er det, når solen er gået ned og folk gået hjem. Efter flere oplevelser med efterladt affald og hærværk vil Viborg og Holstebro Kommuner nu have gæsterne til at lære at rydde op efter sig selv.

For gæsterne er for dårlige til at smide skraldet i skraldespanden. Det var området ved Nørresøbadet i Viborg et bevis på.

- Der lå masser af glasskår. Det var på broen, og det var ude i vandet. Det var på vores helt nye legeplads, som blev færdig i går, siger Lotte Kunstmann, landskabsarkitekt hos Viborg Kommune.

Også i Holstebro stiger mængden af glemt affald og hærværk med de lune temperaturer. Det ses blandt andet i Anlægget i byen. 

- Der har været rigtig meget svineri. Rigtig meget affald, siger Henrik Thorup, SSP-gademedarbejder ved Holstebro Kommune.

Skrald og hærværk plager de grønne områder.
Skrald og hærværk plager de grønne områder.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Hjælp fra forældrene

Med billeder som dokumentation lagde Holstebro Kommune tirsdag en opfordring op på Facebook til de unge parkbrugeres forældre.

- Jeg synes gerne, man må kigge forbi, og samtidig synes jeg også, det er noget, man gerne må diskutere derhjemme ved køkkenbordet. Hvordan vi holder de her fester, siger…

Men de unge, TV MIDTVEST møder i anlægget i Holstebro, mener selv, at de allerede har styr på, hvordan man skal opføre sig.

- Vi er gode piger, der rydder op efter os selv. Jeg tror ikke, det bliver noget problem, siger Frida Mæng, der er studerende. 

- Det er lidt dårlig stil at lade tingene ligge hernede, når man får sat et anlæg til fri rådighed. Så det er dårlig stil ikke at tage tingene med hjem igen, siger Christoffer Jensen, der også er studerende. 

Øget patruljering

Også ved Nørresøbadet i Viborg er der gode hensigter.

Får I selv al skraldet med herfra? Primært, dåserne er i hvert fald samlede indtil videre. Så det håber jeg da, siger Oliver Navntoft, som er studerende.

En ren plæne håber Viborg Kommune også forældrenes hjælp til.

- Der må være nogle ansvarlige voksne mennesker til de børn og unge mennesker, som kan tage en alvorlig snak med deres børn om, hvad det egentlig er, de går og foretager sig, og hvordan de efterlader de områder, hvor de er, siger Lotte Kunstmann.

Viborg Kommune snakker efter dagens store oprydningsarbejde med politiet for at få øget patruljeringen i området omkring Nørresøbadet.

2:01
Kommuner vil standse svineri i parker.