Kommuner vil føre tilsyn med hinanden

Fire vestjyske kommuner vil selv føre tilsyn med hinandens bosteder. Målet er at undgå skandalesager om svigt af børn, unge og voksne.

TILSYN.jpg

Som reglerne er i dag, er det en kommunes egen opgave at føre tilsyn med sine botilbud, opholdssteder og anbringelser i familiepleje.

Men fire vestjyske kommuner foreslår nu en fælles aftale om kontrol på tværs af kommunegrænser for at undgå skandalesager om svigt af børn, unge og voksne, som har præget medierne det seneste år.

Højaktuelt emne

- Det er et højaktuelt emne, vi forholder os til. Vi har gennem lang tid kunnet følge en række alvorlige sager i pressen, hvor kommuners tilsynsførende og sagsbehandlere ikke har opdaget eller handlet rettidigt i forhold til børn, unge og voksne, der har levet under ulykkelige og ulovlig forhold på deres anbringelsessted. Det fordrer af os, at vi ser vores løsning af opgaverne efter i sømmene, siger Holstebro's borgmester, H. C. Østerby, som er en af de fire forslagsstillere.

Regeringen vil have central styring

Regeringen, til gengæld, foreslår at tilsynene skal styres centralt.

- Det har jo vist sig, at det lokale tilsyn ikke har været tilstrækkeligt, nogle steder. Det der er statens ønske er at der kommer eksperter ind over, nogle der ikke laver andet, siger folketingsmedlem Karin Gaardsted (S).

De fire vestjyske kommuner er Lemvig, Struer, Holstebro og Ringkøbing-Skjern.