Kommuner sparer trods penge på kistebunden

Kommuner i Midt- og Vestjylland skal spare selv om de har millioner af kroner i deres kassebeholdning.

penge001_type1.jpg

Skoler, daginstitutioner og rengøring til ældre - alt er i spil, når Lemvig Kommune skal finde 25 millioner kroner. I Holstebro er billedet det samme. Her lukker kommunen tre skoler. Og i Viborg går det blandt andet ud over biblioteker og børnehaver.

Men faktisk har kommunerne masser af penge på kistebunden. I 2009 havde Lemvig en gennemsnitlig kassebeholdning på 135 millioner kroner. Alligevel skal der spares.

- Det er jo en kortvarig glæde, hvis man tømmer kassen på et år, siger borgmester Erik Flyvholm.

En tommelfingerregel fra Sundheds- og Indenrigsministeriet siger, at kommunerne som minimum skal have en kassebeholdning på det der svarer til 1000 kroner pr. indbygger. Det lever alle landsdelens kommuner mere end op til - på nær Vesthimmerland og Silkeborg.

Kommunerne må godt bruge af kassebeholdningerne. For eksempel bygger Viborg Kommune lige nu et nyt rådhus.

- Vi har en solid kassebeholdning. Vi vælger at investere i et nyt rådhus, ellers skulle vi spare endnu mere, forklarer Viborgs borgmester Søren Pape Poulsen.

Regeringen og Kommunernes Landsforening har aftalt nul-vækst, og derfor må pengene i kommunernes kassebeholdninger ikke bruges til den daglige drift - altså til at hjælpe de skoler, daginstitutioner og biblioteker som nu skal spare eller lukkes.