Kommuner selv skyld i manglen på SOSU'er

Antallet af SOSU-uddannelsespladser i Herning er på to år skåret ned fra 370 til 115.

Kommunerne skulle ikke have skåret så hårdt i SOSU-uddannelsen. Det mener direktøren for Social- og Sundhedsskolen i Herning, Britta Raaballe.
Kommunerne skulle ikke have skåret så hårdt i SOSU-uddannelsen. Det mener direktøren for Social- og Sundhedsskolen i Herning, Britta Raaballe.
Foto: Morten Thomsen TV MIDTVEST

Kommunerne bærer selv ansvaret for at der mangler SOSU-assistenter i dag. Det mener direktøren for Social- og Sundhedsskolen i Herning, Britta Raaballe. For et par år siden blev mange af uddannelsespladserne nemlig skåret væk. 

- Det er jo klart, når man i de sidste to år har skåret ned fra 370 til 115, altså kun en tredjedel af det, man tidligere uddannede, så vil der jo mangle hænder. Og de mangler nu, pointerer Britta Raaballe.

De fleste kommuner i bekneb for SOSU'er

I dag er situationen den, at 73 procent af alle landets kommuner mangler hænder, der kan tage sig af de ældre. Ifølge fagforeningen FOA vil der i 2026 mangle op mod 40.000 social- og sundhedsansatte.

Holstebro er en af de kommuner, der lige nu kæmper for at få besat ledige SOSU-stillinger. Ofte er der kun meget få, eller slet ingen, faglærte ansøgere til de ledige stillinger.

Dengang var det det rigtige

Borgmester i Holstebro, HC Østerby, sidder også i sundhedsudvalget hos Kommunernes Landsforening. Han erkender, at det var en fejl, der blev skåret så hårdt i uddannelserne.

- Hvis man kigger tilbage nu, kan man sige, at ja, det var det nok. Og dengang var det det rigtige, siger han til TV MIDTVEST.