Kommuner kræver bedre bredbånd

Nu må staten gå i aktion for at skaffe bredbånd til alle, mener kommunerne.

Staten skal tage ansvar for, at der kommer velfungerende og hurtigt bredbånd i hele landet. Man kan ikke forvente, at teleselskaberne påtager sig opgaven.

Sådan lyder budskabet nu fra Kommunernes Landsforening (KL).

Regeringen har allerede præsenteret et udspil, der inden 2020 skal sikre alle husstande og virksomheder adgang til en 100 megabit-forbindelse - men den ambition er urealistisk, mener kommunerne.

- Man lader markedet styre, hvor fibernettet graves ned og gøres tilgængeligt for kunderne. Det betyder, at især tyndt befolkede områder hægtes af, siger formanden for KLs arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

- Kan ikke ske på markedsøkonomiske vilkår

Borgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen (V), er enig.

- Hvis vi skal have dækket hele landet, tror vi ikke på, at det kan ske på markedsøkonomiske vilkår. Derfor er staten nødt til at gå ind og understøtte økonomisk, så vi kan få det udrullet i hele landet, siger Iver Enevoldsen til TV MIDTVEST.

Kommunernes Landsforening mener, at staten kan sikre bredbånd til alle på flere måder. For eksempel ved økonomisk støtte til selskaberne eller ved at stille deciderede leverancekrav.

- Det vigtigste er, at vi finder en model, der ikke belønner teleselskaber for at vente med investeringer, indtil der er offentlig medfinansiering. Bredbånd er en vital national infrastruktur på linje med motorveje og jernbaner. Og ikke en opgave, hvor hver enkelt må hytte sig selv, siger Jacob Bundsgaard.