Kommuner fjerner tilskud til allergikere

Op mod 40.000 danskere menes at være overfølsomme overfor gluten, som findes i en lang række fødevarer. Nu fjerner kommunerne tilskud til allergikerne.

Glutenfri
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Cøliaki er en kronisk sygdom i tyndtarmen, som rammer flere og flere. Symptomerne på lidelsen kan være  ledsmerter, tynd mave og træthed. Hos børn kan cøliaki også hæmme væksten. Lidelsen er livslang, og livet igennem skal man spise glutenfri mad og ofte have hjælp af en diætist.

Hidtil har Cøliaki-ramte kunnet få tilskud til den specielle diæt. Men efter en afgørelse i den Sociale Ankestyrelse fjerner landets kommuner nu tilskuddet. Det rammer blandt andre 52-årige Dorte Eskildsen fra Roslev:

- Man skal lave alting fra bunden, og der er simpelthen gluten i ting, man aldrig havde troet, siger hun. 

Det var i en sen alder, at Dorte Eskildsen fandt ud af, at hun havde den kroniske tarm-sygdom. Derfor var det også nærmest en gave, da hun endelig fik diagnosen Cøliaki:

- Du kan være der for din familie. Du kan tage på tur uden at falde død om. Så føler man, at man har fået livet igen.

Glæden overskygges dog af, at tilskuddet til den kostbare glutenfri diæt nu fjernes. Den sociale ankestyrelse mener nemlig ikke, at Cøliaki er en medfødt lidelse. En afgørelse som kommunerne skal følge.

1:46
Sundhedsordfører fra Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen, kommenterer på, at tilskuddet fjernes.

For Dorte Eskildsen betyder det manglende tilskud ikke, at hun fremover går på kompromis med maden, men hun frygter, at flere af økonomiske årsager må vælge glutenfrie produkter fra.

- Som jeg oplever det, vil der være nogen, der føler sig nødsaget til at undlade at spise glutenfri mad, siger hun. 

Samtidig nager fornemmelsen af at samfundet svigter en stor gruppe af kronisk syge.

- Jeg skal spise det her resten af mit liv, og jeg synes det kunne være så godt, hvis man respekterer og hjælper mennesker med Cøliaki, siger Dorte Eskildsen.

4:24