Kommune dropper loft over tosprogede elever

De kan ikke holde målsætningen for antallet af tosprogede elever i skolerne i Holstebro, så nu dropper politikerne den. Uambitiøst, lyder kritikken.

Tosprogede elever i klasseværelse

Holstebro Kommune dropper målsætningen om, at max 18 procent af eleverne i en klasse må være tosprogede. For to år siden blev den vestjyske kommune ellers kendt hos nær og fjern med en skelsættende ændring af skolestrukturen, som blandt andet skulle fordele de tosprogede bedre.

- Én af de helt store ting, der var med den her skolestruktur, var, at vi skulle kigge på det med tosprogede elever i klasserne. Så bare helt at droppe målsætningen er for nemt, siger en uforstående Daniel Søgaard, som er formand for Skolebestyrelsen Holstebro By.

Efter sommerferien er der ingen grænse for, hvor mange tosprogede elever der må være i en klasse.

Store forskelle i antallet af tosprogede

I 2015 indførte kommunen på Holstebros tre byskoler - Nørre Boulevard Skolen, Rolf Krake Skolen og Sønderlandsskolen - at der maksimalt måtte være 18 procent af tosprogede i hver klasse. Men for det netop afsluttede skoleår ligger tallet gennemsnitligt på 22,5 procent. Samtidig er der store variationer. I den klasse, der har færrest, ligger tallet på 5,3 procent, mens den klasse, som har flest, har 35,3 procent.

- Vi synes, det er lidt mærkeligt at have en målsætning på 18 procent eller højere, hvis man ikke ved på forhånd, man kan opfylde den, forklarer Torben Gudiksen, som er formand for kommunens børne- og familieudvalg.

Selvom kommunen dropper loftet, er det fortsat ønsket at arbejde for en ligelig fordeling af tosprogede elever.

Byrådsmedlem: Uambitiøst at sløjfe loft

Spørger man Venstres Torben Strømgaard, som er medlem af børne- og familieudvalget, er det bare ikke godt nok.

- Jeg synes, det er uambitiøst at sløjfe den. Jeg ville gerne have bibeholdt den, så vi arbejder hen imod, at vi kommer længere ned i procenttallene, fortæller han.

Efter sommerferien begynder 169 børn i 0. klasse på Holstebros skoler. Af dem er 38 tosprogede - det svarer til næsten hver fjerde.  

2:25
Holstebro Kommune dropper nu målsætningen om, at maks 18 procent af eleverne i en klasse må være tosprogede.